• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Első tapasztalatok a magyar uniós Covid-igazolványról

Lapszemle 2021.07.02 Forrás: Telex
Első tapasztalatok a magyar uniós Covid-igazolványról

Bár rendben megkapta a Szputnyik vakcina mindkét adagját, a két igazolási papírján mindkettőt első dózisként tüntették fel.

Az igazolvány és annak használata több fontos kérdést is felvet. A megjelenése óta a Telex több olvasója is beszámolt arról, hogy problémába ütközött, amikor hozzá akart jutni az igazoláshoz. Ezeket a kérdéseket csütörtök délelőtt elküldték az operatív törzsnek, a kormánynak és az EESZT-t működtető Országos Kórházi Főigazgatóságnak is, válaszokat azonban cikk megjelenéséig nem kaptunk.

Több olvasói levél alapján a legáltalánosabb problémának az tűnik, hogy bár rendre megkapták mindkét oltást, az uniós Covid-igazolvány igénylése fül alatt az EESZT-ben nem jelennek meg ezek az oltások, így az igazolvány sem. 

Sára egy hónapja kapta meg a második adag Pfizer oltását. Pár hét múlva utazna Franciaországba, és mint írta, már nagyon várta az uniós igazolványt, „már számoltam vissza a napokat július 1-jéig”. Csütörtök reggel viszont nem látszottak a rendszerben az oltásai, a hibabejelentő telefonszámon pedig senkit nem ér el. Az adatok még órákkal később sem frissültek be neki, de mint hozzátette, „a barátom még rosszabbul járt, mert ő elfogadta a Szputnyikot, így neki pluszköltség lesz a külföldre utazás a teszt miatt, ha egyáltalán jöhet”.

Ugyanígy járt Róbert is, aki júniusban kapta meg a második AstraZeneca dózisát. Pár nap múlva menne Görögországba, de délelőtt tíz környékén neki sem látszottak a rendszerben az oltásai. Végül ez nála délutánra helyreállt.

Nem csak az oltásokat, de a fertőzöttségen való átesettséget sem mutatja ki néhány embernél a rendszer. Péter például március végén esett át a koronavíruson, magyar védettségi igazolványt kapott is, de amikor csütörtökön az uniósat igényelte volna, ez a szöveg fogadta az EESZT-be lépve:

„Nem található érvényes gyógyultsági esemény (fertőzést megerősítő pozitív PCR-teszt), az igazolvány nem állítható ki.”

Ha valaki megkapta mindkét dózist egy vakcinából, és úgy tölti le az EESZT-ből az igazolványt, akkor egyszerre két dokumentumot tud letölteni: az első (1/2) és a második oltásról is (2/2) van fent a rendszerben igazolás.

Gergő például azt jelezte, hogy bár rendben megkapta a Szputnyik vakcina mindkét adagját, a két igazolási papírján mindkettőt első dózisként tüntették fel.