• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Elszabadult a pokol a gyerekrendelőkben

Lapszemle 2020.09.23 Forrás: Magyar Hang
Elszabadult a pokol a gyerekrendelőkben

Aki kitalálta, hogy a gyerekeknél minden betegséget igazolni kell, egyáltalán nem volt tisztában azzal, hogy mit kér.

Még nincs is itt a megfázások és az influenza szezonja, a gyermekorvosi rendelők és az iskolák környékén már most „őrület és káosz” uralkodik – fogalmazott nemrég egy budai gyermekorvos a hírlevelében. A közösségi médiában egyre több szülő osztja meg a panaszait: van, aki arról számol be, hogy gyermekét nátha miatt tíz napra hazaküldték, más azért háborodott fel, mert a gyerek osztálytársát a hasmenéses tünetek után egy nappal iskolába engedték - írja a hang.hu.

Abban a gyermekorvosok is egyetértenek, hogy a nátha egyéb tünetek nélkül nem jelenti koronavírus gyanúját. A náthát kivéve azonban szinte minden más fertőző megbetegedés tünetei – a láz, a köhögés, az izomfájdalom, a hányás-hasmenés vagy a fejfájás – is utalhatnak koronavírusra. Mindeközben Magyarországon a gyerekek átlagosan havonta egy légúti – többnyire vírusos eredetű, felsőlégúti – megbetegedésen esnek át – utóbbi adatra Bogdányi Katalin, a Normafa úti Gyermekrendelő orvosa hívta fel a szülők figyelmét.

Az Oktatási Hivatal (OH) nemrég állásfoglalásban tájékoztatta az iskolákat és óvodákat arról, hogy betegség után csak orvosi igazolással térhet vissza a gyermek, az intézményeket csak egészségesen látogathatják. Azt már nem fejtették ki bővebben, kit kell egészségesnek tekinteni. Az új rendelkezést számos intézmény úgy értelmezte, bármilyen betegsége van a gyermeknek, tíz napra haza kell küldeni. Több gyermekorvos a közösségi médiában hívta fel a szülők figyelmét, hogy az iskola nem döntheti el, mikor beteg a gyermek, hány napot kell otthon töltenie. Arra vonatkozóan pedig nem érkezett hivatalos iránymutatás, pontosan mit kell igazolnia az orvosnak.

Aki kitalálta, hogy minden betegséget igazolni kell, egyáltalán nem volt tisztában azzal, hogy mit kér – vélekedett a Magyar Hangnak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. – A pedagógusoknak van egy elképzelésük arról, hogy melyik gyermek beteg. Őt hazaküldik, és azt várják el, hogy minderről az orvos állítson ki igazolást. Sok esetben az orvos úgy véli, a gyermek nem beteg, az iskola mégis azt kívánja, hogy tartsuk otthon tíz napig. Az orvosok munkája semmi másból nem áll, mint a tanárok által betegnek tartott gyerekek igazolásainak kiállításából – mondta el az elnök, aki maga is praxist visz Csepelen. Póta György nem a pedagógusokat hibáztatja, hanem az általa átgondolatlannak tartott szabályozást.

Legolvasottabb cikkeink