• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elszaladt a tb-kassza

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

Leginkább a nyugdíjkiadásokat tervezték alul, de a gyógyszerkiadásokat sem sikerült kordában tartani.

Jelentős, csaknem 120 milliárd forintos deficittel zárták a tavalyi évet a társadalombiztosítási alapok. Főleg a nyugdíjkiadásokat tervezték alul, de a gyógyszerkiadásokat sem sikerült kordában tartani. A társadalombiztosítási alapok a tervezett a 35,3 milliárd forintos tervezett hiányhoz képest 117,8 milliárd forintos deficittel zárták: a Nyugdíjbiztosítási Alap 70,8 milliárd, az Egészségbiztosítási Alap 47,0 milliárd forintos hiányt volt kénytelen elkönyvelni. Az előbbit eredetileg nullszaldósra tervezték, az utóbbinál kalkulálták a teljes 35,5 milliárdos hiányt – részletezi a Világgazdaság – online.

A tb-alapok bevételei 60 milliárd forinttal meghaladták az előirányzatot, miután a két meghatározó elemnek számító szociális hozzájárulási adó és járulék, valamint a költségvetési támogatások és térítések előirányzatai egyaránt túlteljesültek. Mindennek azonban nem sikerült ellensúlyoznia azt a 142,6 milliárd forintos túlköltést, ami a kiadási oldalon jelentkezett.

A Nyugdíjbiztosítási Alap a tervezett nullszaldóval szemben 70,8 milliárd forint hiánnyal zárt, miközben 2011-ben a hiánya csak 0,2 milliárd forint volt. A jelentős deficitet alapvetően a nyugellátások körében keletkezett többlet, azon belül is a novemberi nyugdíj-kiegészítés és a 40 éves munkaviszony után nyugdíjba ment nők magas létszáma okozta.

Az egészségbiztosítás természetbeni ellátásokra az előirányzathoz viszonyítva 56,8 milliárd forinttal használtak fel többet. Egyrészt egy évközi kormánydöntéssel megemelték gyógyító-megelőző ellátásokra fordított kiadásokat 17,2 milliárddal, másrészt a tervezettnél többet volt kénytelen a költségvetés a gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök támogatására költeni. Az előbbieknél a ténylegesen kifizetett összeg 315,1 milliárd forint volt, 37,4 milliárddal több az előirányzatnál, az utóbbinál végül is 51,3 milliárd forintot használt fel az egészségbiztosítás, ami pontosan 8 milliárd forinttal haladta meg az előirányzatot – emeli ki a portál, hozzátéve azt is, a rokkantsági, rehabilitációs ellátások összege 15,8 milliárd forinttal haladta meg az előirányzatot.