• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Eltiltottak a gyógyítástól egy magyar orvost Manchesterben

Lapszemle 2019.02.13 Forrás: www.hvg.hu
Eltiltottak a gyógyítástól egy magyar orvost Manchesterben

A 12 éve Manchesterben dolgozó magyar férfit egy évre felfüggesztették, mert gyenge az angolja.

A 12 éve Manchesterben dolgozó férfit egy évre felfüggesztették, mert gyenge az angolja. Korábban emiatt egy páciense súlyos állapotba került - írja a hvg.hu.

„Katasztrofális” belső sérüléseket szenvedett, és harmincnál is többször meg kellett operálni azt a négyéves fiút, akinek a magyar orvos, R. Gy. még 2009-ben potenciálisan halálos mennyiségű gyógyszert adott be egy aranyérvizsgálat során. A férfinak 5 százalékos koncentrációjú fenolinjekciót kellett volna adnia a gyereknek, ő azonban félreolvasta a címkét, így a fiú 80 százalékos erősségűt kapott. A BBC akkori beszámolója szerint az orvos a műtét alatt nem tudott megfelelően kommunikálni a kollégáival. Hibája ellenére tovább dolgozhatott manchesteri Royal Children’s Hospitalben.

Csak 2012-ben hallgatták meg és függesztették fel, miután az ügyében döntő testület, a General Medical Council „súlyos kötelezettségszegést” állapított meg. R. Gy. jogi képviselője az eljárás során azzal védekezett, hogy ami történt, egyszeri eset volt, ami egyetlen beteget érintett, az orvos karrierje során más hibát nem követett el. Arra is hivatkozott, hogy ügyfele rendkívül túlterhelt volt abban az időszakban, azt követően pedig igyekezett fejleszteni az angol nyelvtudását. A büntetés letöltése után az orvos újra praktizálhatott, igaz, már csak felügyelettel: egy másik konzultáns orvos figyelte a munkáját a műtőben, és az előírt kezelésekről szóló dokumentumokat sem maga írta.

A Daily Mail szerdán arról számolt be, hogy az orvost a napokban újra eltiltották foglalkozása gyakorlásától. Ezúttal egy másik testület, az orvosokra érkező panaszokat kivizsgáló Medical Practitioners Tribunal Service hallgatta meg R. Gy.-t, amely arra volt kíváncsi, tud-e eléggé angolul ahhoz, hogy orvosként dolgozzon. A véleményük szerint nem. A lap szerint a férfi 2016-ban angol nyelvi szintfelmérőn vett részt, 2017-ben pedig letette az IELTS nyelvvizsgát, ám csupán 6.0 pontot szerzett, holott a munkájához 7.5-et kellett volna összeszednie.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink