• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Eltűntek a patikákból a biológiai készítmények

Lapszemle Forrás: Délmagyarország Online

Kijelölt centrumok intézeti gyógyszertárai forgalmazhatják csak februártól a drága biológiai készítményeket.

Csongrád megyében nagyjából hatszáz beteg részesül ilyen terápiában – ők két helyen válthatják ki mostantól gyógyszereiket. A döntés nyomán a patikák évi fix 25 milliárdos forgalomtól estek el – írja a Délmagyarország.

Az intézkedést meglehetősen gyors eljárással hozták: december 23-án fogadták el a rendeletet, január 3-án pedig életbe is léptették. Ezeket a szereket januárban még kiadhatták a patikák, múlt szerda óta viszont már nincs erre lehetőség. A változtatást azzal magyarázták, hogy az orvosok ezáltal pontosabban tudják nyomon követni betegeik állapotának változását és a gyógyszerek hatását, a páciensek pedig kényelmesebben, a kezelés helyszínéhez közel juthatnak hozzá gyógyszereikhez.

Természetesen így az egészségbiztosító is jobban átlátja ezeknek a szereknek a felhasználását, ami ezen kiemelten drága készítmények esetében egyáltalán nem mellékes. A teljes finanszírozási összeg 10 százalékát ugyanis ezek a gyógyszerek teszik ki – közölte Jánosi Gabriella, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ főgyógyszerésze. A kormányrendelet szerint a kijelölt centrumok intézeti gyógyszertárainak feladata a betegeket közvetlen ellátni a tételes finanszírozású gyógyszerekkel. Ez Csongrád megyében az egyetemi gyógyszertár két, a lakosságot is ellátó vényforgalmú része, amelyek a belgyógyászati klinikán és az egykori kettes kórház épületében működnek. Az egyetemnek ebből semmiféle bevétele nem származik, pluszmunkája viszont annál inkább – mondta el a főgyógyszerész.

A betegek viszont azon túl, hogy meghatározott patikába kell menniük, mást nem vesznek észre a változásból. Ezekből a szerekből továbbra is elvihető a háromhavi adag, mostantól ráadásul még a 300 forintos dobozdíjat sem kell majd megfizetniük, amelyet a patikák a 100 %-ban támogatott készítményekért kértek. Egyedül azoknak jelenthet némi kellemetlenséget, akik vidékről érkeznek. Ezeket a készítményeket ugyanis nem mindegy, hogyan tárolják, így nyáron hűtőtáskában kell majd utaztatniuk hazáig. Ez eddig kikerülhető volt azzal, ha egy otthonukhoz közeli patikában váltották ki – hangsúlyozta Gyulai Roland, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyó-
gyászati és Allergológiai Klinikájának egyetemi docense.

Hozzátette: az orvosoknak viszont jelentős pluszmunkát jelent az új rendszer, hiszen már nem receptet, hanem adatlapot kell kitölteniük, ami páciensenként plusz 10 percet vesz igénybe. Tíz beteggel számolva ez napi másfél óra adminisztrációt jelent. Gyulai Roland mindezekhez hozzátette: számára orvosként
a rendelet leglényegesebb pontja, hogy az állam úgy döntött, továbbra is finanszírozza ezeket a kezeléseket.