• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Eltűntek a vevők a budapesti patikákból

Lapszemle 2020.10.16 Forrás: Napi.hu
Eltűntek a vevők a budapesti patikákból

A regionális adatokból markáns budapesti visszaesés rajzolódik ki, Somogy, Veszprém és Heves megyében viszont még nőtt is a forgalom.

A nyár végi időszakban szokásos gyógyszerforgalmat mutat 2020 augusztusa, egyedül Budapest teljesített számottevően alul még magához képest is. Úgy tűnik idén a szokásosnál többen hagyták itt a fővárost a nyár végére - írja összefoglalójában Virág Zsolt, az adatok elemzését végző Hiflylabs igazgatósági elnöke, akit a napi.hu idézett.

A havi forgalom összességében 13,5 millió doboz gyógyszert jelentett, minden hazai lakosra átlagosan 1,4 doboz támogatott gyógyszer jutott augusztus folyamán.

Dobozszámban az augusztusi forgalom 2,4 százalékkal alacsonyabb a 2019 augusztusinál. Az alacsony eladott dobozszámot a gyógyszerárak emelkedése kompenzálta, 2020 augusztusában nagyságrendileg ugyanannyit költöttünk vényköteles gyógyszerekre mint 2019-ben, de ez ténylegesen kevesebb megvásárolt gyógyszerkészítményt jelent - mondja a Hiflylabs szakértője.

A regionális adatokból markáns budapesti visszaesés rajzolódik ki. A fővárosban az alacsony júliusi értékhez képest is tovább, 7,3 százalékkal csökkent a forgalom. Az előző évhez képest viszonyítva pedig már 10 százalékos a csökkenés, ami a Covid miatt indult agglomerációs home office jelenségnek és a nyári szabadságoknak együttesen köszönhető. A megyei számok másik végén Somogy, Veszprém és Heves megye áll, ahol az ország többi részével ellentétben az előző évhez képest még nőtt is a forgalom. A Somogy és Veszprém megyei bővülés az átlagnál több belföldi turistának köszönhető, míg Heves megyében a daganatellenes szerek forgalma volt kiugró az országos trendhez képest.

A szeptember havi adatok feldolgozása még folyamatban van, de a nyári szabadságok kifutásával, az iskolák újraindulásával és a koronavírus második hullámának felfutásával alapvetően más képet kapunk majd ősztől. A fertőző betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek esetében egyértelműen növekedés, a nem kritikus betegségek kezelése esetén csökkenés várható az egyes orvoslátogatások elhalasztása miatt. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink