• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Elvették az ortopédiát Szentestől

Lapszemle Forrás: Délmagyarország Online

Vasárnaptól a megyében már csak Szegeden végeznek protézisbeültetéseket.

Megszüntette a szakállamtitkárság a szentesi kórház ortopédsebészetét, vasárnaptól tehát jelen állás szerint a megyében már csak Szegeden végeznek protézisbeültetéseket. Szentes azonban még küzd a döntés ellen: évente 300 ilyen beavatkozást végeztek több évtizede. Azzal, hogy a szentesi Dr. Bugyi István Kórház traumatológiai osztályának besorolását 2-esről 1-es progresszivitási szintre csökkentették, elveszíti a jogosultságot ortopédsebészeti műtétek elvégzésére. Az a kórház, amelyet az ortopédsebészet bölcsőjeként is emlegetnek, hiszen 40 éve foglalkoznak ezzel a területtel, és itt vezettek be olyan új eljárásokat, amelyek aztán a későbbiekben rutinná váltak – olvasható a Délvilág Napilapban.

Az ágykihasználtságunk 86 százalékos, tavaly közel 300 protézisműtétet végeztek el szakembereink. Az igény pedig annyival nagyobb, mint amennyit operálhatunk: 2 éves a várólistánk. Érdekes tehát, hogy eltüntetnék ezt a szakterületet – fogalmazott Várkonyi Katalin főigazgató. A szóbeli tárgyalások során a szakállamtitkárság részéről többszörösen arra kaptunk ígéretet, hogy a traumatológiai osztályunk a jövőben is végezhet ortopédsebészeti beavatkozásokat, külön engedéllyel. Ez azonban nem jelent meg az intézményünk számára kiküldött ÁNTSZ-engedélyben – tette hozzá a főigazgató.

Mivel Szentes ragaszkodik az ortopédsebészetéhez, bár már megtörtént a besorolás, az intézmény vezetése mindent megtesz azért, hogy továbbra is műthessen. Amennyiben változás történne, s megérkezik az engedély, intézményünk felkészült lesz a korábbiaknak megfelelő szintű betegellátásra – fogalmazott Várkonyi Katalin.

A jelenlegi állás szerint azonban vasárnaptól Csongrád megyében egyedül a Szegedi Tudományegyetem Ortopédiai Klinikáján végeznek majd ilyen műtéteket. Itt a protézisbeavatkozásokra jelenleg 3–5 hónap az előjegyzés, de a klinikavezető professzor szerint nem biztos, hogy Szentes esetleges kiesésével ez jelentősen megnő majd. Ágyban, orvosban és műtőben is van szabad kapacitásunk, de mivel korlátozzák az elvégezhető beavatkozások számát, a nagyjából évi ezer protézisműtétnél többet nem vállalhatunk – emelte ki Tóth Kálmán, aki hozzátette azt is, ha azt a plusz műtétszámot megkapjuk, amit Szentestől elvettek, nem lesz gond a várólistákkal.

Legolvasottabb cikkeink