• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Elvétve kell a betegnek finanszíroznia terápiáját

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Az új szert még nem fogadta be az OEP, de folynak róla a tárgyalások.

A Facebookon kért segítséget egy onkológiai készítmény megvásárlásához egy fővárosban élő szegedi lány. Kitti csonttumorát a műtét előtt injekciókúrával kezelik, amely alkalmanként több mint 100 ezer forintba kerül. Hasonló eset nagyon ritkán fordul elő: csak kivételes helyzetekben kapnak önköltséges készítményeket a betegek – írja a delmagyar.hu portálja.

A Facebookon keresett támogatókat egy szegedi – nyár óta a fővárosban élő – lány, hogy egy drága onkológiai készítményt meg tudjon venni magának. A 21 éves Insperger Kittiről novemberben derült ki, hogy óriássejtes csonttumora van, ami miatt az egész könyökízületét ki kell cserélni. A műtét előtt azonban egy injekciókúrát javasolt neki orvosa, amely akár évekre is elodázhatja az operációt.

Ez a szer alkalmanként 100–120 ezer forintba kerül. Zsugorítja a tumort, ezáltal biztonságosabb és sikeresebb műtétet garantál. A tb viszont sajnos nem támogatja, így a hosszú távú kezelést nem tudom kifizetni – mondta Kitti, aki ugyan nem fekszik kórházban, homokóra alakúra deformálódott jobb kezét azonban nem tudja használni, a fájdalom miatt pedig sokszor aludni sem bír. November óta nem is dolgozik – ezért kért segítséget másoktól.

Nekem szerencsém volt, mert a munkahelyemről végül kaptam támogatást, kifizetik az injekcióimat. Sokaknak azonban nincs segítsége, így nem kapnak lehetőséget a modern kezelések igénybevételére – mutatott rá saját példájával a rendszer hiányosságaira a fiatal lány.

Az említett szer egy új készítmény, amelyet még valóban nem fogadott be az egészségbiztosító, de már folynak erről a tárgyalások – közölte Kahán Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Onkotherápiás Klinikájának tanszékvezető professzora. Hasonló eset azonban, amikor a betegnek kell fizetnie a terápiáért, csak elvétve fordul elő. Olyan helyzetben képzelhető el ilyesmi, amikor egy befogadott készítmény valamilyen ellenjavallat miatt nem adható – folytatta Kahán Zsuzsanna, Olykor előfordul, hogy egy beteget tájékoztatunk, hogy létezik újabb készítmény, amely még térítésköteles, és felajánljuk neki a választást, hogy finanszírozza-e magának. Évente 1-2 esetnél azonban nincs több ilyen a klinikánkon – húzta alá a szakember.

Legolvasottabb cikkeink