• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Emberéletek ezreivel fizetünk az életmódunk miatt

Lapszemle 2021.05.03 Forrás: index.hu
Emberéletek ezreivel fizetünk az életmódunk miatt

Aki elhízott, annak ez állandó gyulladást okozhat a testében, ami fokozhatja az autoimmun betegségek megjelenését.

Forster Tamás kardiológus egyértelműen fogalmazott az Indexnek: a magyarok kiemelkedő elhízottsági szintje hozzájárul a magas Covid-halálozási arányhoz. Falus András genetikus pedig levezette nekünk, hogyan teszi tönkre egy kövér ember szervezetét a SARS-Cov-2-es koronavírus. Fontos, ritkán javasolt gyógymódot is ajánlott. Nevessünk, és segítsünk másokon!- írták.

Kijelenthetjük, hogy a magas hazai halálozási arányhoz nagyban hozzájárul az, hogy a lakosság több mint fele elhízott vagy túlsúlyos – véli Forster Tamás, és mellbevágó adatokat közölt. A 25 és 30 közötti testtömegindexszel (BMI) rendelkező embereket a túlsúlyosak közé sorolják, a felnőtt magyar lakosság 45-50 százaléka (!) tartozik jelenleg ebbe a kategóriába.

A Szegedi Belgyógyászati klinika orvosa szerint, ha van a Covidnak pozitív üzenete, az lehet, hogy ráirányítja a figyelmet, mennyire elhízott a magyar lakosság, s ehhez köthetően sajnos sokkal többen halnak meg, mint kellene. Ez talán az egészségügyi kormányzatnál is jelzi majd, hogy nagy a baj, és ki lehet mondani, hogy az elhízottság egy betegség, mely több más társbetegséggel is együtt jár, így kiemelten kell foglalkozni a gyógyításával. Úgy látja, a 35 feletti BMI-indexszel rendelkezőket már be kéne vonni a terápiás kezelésbe, a 40 feletti mutató pedig már morbid elhízást jelent, ami kiemelt egészségügyi ellátást igényelne.

De mi is zajlik le pontosan egy elhízott ember testében, amikor elkapja a vírust? A bőr alatti zsírszövet termel olyan anyagokat, melyeket adipokineknek hívunk, ezek serkentik a gyulladást a szervezetben. Aki elhízott, annak ez állandó gyulladást okozhat a testében, ami fokozhatja az autoimmun betegségek megjelenését. Vannak, akiknek hajlamuk van ilyen autoimmun betegségre – adja meg a választ Falus András. A genetikus hangsúlyozza, a koronavírus megjelenése azért kiemelt kockázatú az ilyen embereknél, mert a kórokozó önmagában is sokféle autoantitest termelődését indíthatja meg, ezzel gyakorlatilag a szervezet önmagát kezdi el támadni. A vírus tehát autoimmun betegséget képes gerjeszteni, s olyanoknál – többek között az elhízottak is ilyenek –, akik erre a vírus nélkül is hajlamosak, nagyon nagy veszélyt jelent a megfertőződés. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink