• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Emberéletek is múlhatnak a terven – a kórháztervező magyarázza

Lapszemle 2022.05.12 Forrás: forbes.hu
Emberéletek is múlhatnak a terven – a kórháztervező magyarázza

Sokszor olyan dolgokról beszélünk, amik nem is kerülnek sokkal több pénzbe, hanem inkább odafigyelést, gondosabb tervezést, empatikus hozzáállást kívánnak.

Milyen a jó kórház? Milyen szempontokat kell figyelembe venni egy kórház akár 100 évre készülő terveinél? Miért múlik emberélet, vagy a betegápolás hossza egy jó épületterven? Rutkai Pál András, a Healing Spaces építésziroda alapítója Amerikában tanulta a kórháztervezést, és részt vett svájci kórházak kivitelezésében, valamint pályázott a dél-budai Centrumkórház tervezésére is, írja a Forbes - az építésszel készített interjút.

Felhasználási módjából adódóan sokkal komplexebbnek mondható a kórháztervezés megfelelő műszaki tartalmának kialakítása, mint talán bámely más ingatlanfejlesztési projekt esetében. A megfelelő kialakítás ugyanis a betegellátás hatékonysága okán akár emberéletekben is mérhető: változatlan, a fejlesztésre elkülönített pénzösszeg mellett egy jobb tervvel nagyobb tömeget jobban ki lehet szolgálni.

„Nagyon sok vonzata van ennek. Urbanisztikai szempontból hol helyezzük el a kórházakat, az épület mennyire akar minket „agyonnyomni”, vagy akár a betegszobákat hogyan alakítjuk ki – gondolunk-e a hozzátartozó elhelyezésére is, aki adott esetben tud emocionális segítséget nyújtani és akár még a nővérről is leveszi a terhet – teszi hozzá Rutkai. – Sokat számít, hogy olyan környezetben legyen a beteg, ami segít abban, hogy ne a saját betegségére koncentráljon.”

Az sem teljesen mindegy, akusztikailag milyen komfortot nyújt egy-egy betegszoba: a zaj zavarhatja a betegek alvását, ami befolyással van a felépülés hosszára is – ezáltal az építészek már akár direkt módon is befolyásolhatják az ellátás hosszát.

„Magyarországon most már az állami szereplők is nyitottabbak erre. Sokszor olyan dolgokról beszélünk, amik nem is kerülnek sokkal több pénzbe, hanem inkább odafigyelést, gondosabb tervezést és egyfajta empatikus hozzáállást kívánnak. Hogy valaki belehelyezkedik-e abba a szituációba, hogy a betegágyon fekszik, és neki mi lenne a jó. Amerikában kezdték a betegeket sokkal inkább egyfajta ügyfélnek, partnernek tekinteni, és ezzel a hozzáállással lehet fókuszálni a magasabb szolgáltatás nyújtására” – mondja a szakember.

További részletek a Forbes oldalán. 

Legolvasottabb cikkeink