• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Emberéletek is múlhatnak a terven – a kórháztervező magyarázza

Lapszemle 2022.05.12 Forrás: forbes.hu
Emberéletek is múlhatnak a terven – a kórháztervező magyarázza

Sokszor olyan dolgokról beszélünk, amik nem is kerülnek sokkal több pénzbe, hanem inkább odafigyelést, gondosabb tervezést, empatikus hozzáállást kívánnak.

Milyen a jó kórház? Milyen szempontokat kell figyelembe venni egy kórház akár 100 évre készülő terveinél? Miért múlik emberélet, vagy a betegápolás hossza egy jó épületterven? Rutkai Pál András, a Healing Spaces építésziroda alapítója Amerikában tanulta a kórháztervezést, és részt vett svájci kórházak kivitelezésében, valamint pályázott a dél-budai Centrumkórház tervezésére is, írja a Forbes - az építésszel készített interjút.

Felhasználási módjából adódóan sokkal komplexebbnek mondható a kórháztervezés megfelelő műszaki tartalmának kialakítása, mint talán bámely más ingatlanfejlesztési projekt esetében. A megfelelő kialakítás ugyanis a betegellátás hatékonysága okán akár emberéletekben is mérhető: változatlan, a fejlesztésre elkülönített pénzösszeg mellett egy jobb tervvel nagyobb tömeget jobban ki lehet szolgálni.

„Nagyon sok vonzata van ennek. Urbanisztikai szempontból hol helyezzük el a kórházakat, az épület mennyire akar minket „agyonnyomni”, vagy akár a betegszobákat hogyan alakítjuk ki – gondolunk-e a hozzátartozó elhelyezésére is, aki adott esetben tud emocionális segítséget nyújtani és akár még a nővérről is leveszi a terhet – teszi hozzá Rutkai. – Sokat számít, hogy olyan környezetben legyen a beteg, ami segít abban, hogy ne a saját betegségére koncentráljon.”

Az sem teljesen mindegy, akusztikailag milyen komfortot nyújt egy-egy betegszoba: a zaj zavarhatja a betegek alvását, ami befolyással van a felépülés hosszára is – ezáltal az építészek már akár direkt módon is befolyásolhatják az ellátás hosszát.

„Magyarországon most már az állami szereplők is nyitottabbak erre. Sokszor olyan dolgokról beszélünk, amik nem is kerülnek sokkal több pénzbe, hanem inkább odafigyelést, gondosabb tervezést és egyfajta empatikus hozzáállást kívánnak. Hogy valaki belehelyezkedik-e abba a szituációba, hogy a betegágyon fekszik, és neki mi lenne a jó. Amerikában kezdték a betegeket sokkal inkább egyfajta ügyfélnek, partnernek tekinteni, és ezzel a hozzáállással lehet fókuszálni a magasabb szolgáltatás nyújtására” – mondja a szakember.

További részletek a Forbes oldalán. 

Legolvasottabb cikkeink