• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Emberi hibák előfordulnak, de működik a 112

Lapszemle 2019.11.19 Forrás: index.hu
Emberi hibák előfordulnak, de működik a 112

„Amíg az ember nem kezd el hívásokat fogadni, addig csak feltételezi, hogy ez neki menne-e".

Több mint öt éve vezették be a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők hívásait egységesen kezelő 112-es segélyhívó számot. A hivatásos szervek kezdettől fogva utálták az egészet, de a miskolci Hívásfogadó Központ vezetése szerint az ellentétek mára elcsitultak. A hívásokat kezelő operátorok szerint viszont még bőven kapnak beszólásokat a szakemberektől. Az index.hu riportja.

A 112-es számot az amerikai 911 mintájára hozták létre, hogy Európában mindenhol csak ezt az egy számot kelljen megjegyezni, függetlenül attól, hogy rendőrt, mentőt vagy tűzoltót szeretnénk hívni. Az új infokommunikációs rendszer célja egyrészt az volt, hogy gyorsabbá tegyék a segítségnyújtást, másrészt csökkentsék a fals hívások számát. Az 5 milliárd forintnyi uniós pénzből és 2,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló Egységes Segélyhívó Rendszert (ESR) itthon végül 2014-ben kezdték élesíteni.

Először a 107-es rendőrségi hívások futottak be ide, 2016 januárjától pedig már a katasztrófavédelem (tűzoltóság) 105-ös számára érkező bejelentéseket is ide kapcsolták. A rendszerbe utoljára az Országos Mentőszolgálat lépett be: 2017. november 1-től a mentőkhöz érkező hívások – Budapest és Pest megye kivételével – is a szombathelyi vagy a miskolci call centerekben csörögnek. 

Amíg korábban megyénként intézték a segélyhívásokat és indították a helyszínre a mentő-, tűzoltó- vagy rendőrségi egységeket, az ESR bevezetésével teljesen szétvált a hívásfogadás és mentésirányítás. A 112 pedig egyfajta szűrőként kezdett funkcionálni. Egy „nagyon fontos szűrőként” – mondják a miskolci központban, és ha a számokat nézzük, a rendszer valóban ezt igazolja.

2014 óta a két közponzba összesen 26 139 467 hívás érkezett, melyből mindössze 6 720 600 volt valós segélyhívás. 13 763 597 hívás egyáltalán nem igényelt segítséget, 2 778 838 hívás pedig kifejezetten rosszindulatú volt, aminek nagyobb része egyébként még a rendszer indulásakor futott be. Hála a 112-nek, azok a telefonálók, akik a bezárt kocsma miatt reklamáltak volna a rendőrségen vagy gyantázás után hívták volna a mentőket, már el sem jutottak a hivatalos szervekhez. Vagyis a szakma tényleg csak a szakmára koncentrálhatott.

Pedig a 112 bevezetése ellen annak idején leginkább a szakemberek lázadtak, mondván hogyan lesz képes rendesen kikérdezni egy hentesből lett operátor a pánikoló telefonálót? A vezetés szerint az ellenérzések az elmúlt években csillapodtak és „sokat javult a kapcsolat. Nyilván az elején voltak súrlódások, amíg mindenki bele nem szokott. Eltelt öt év, a mentők csatlakozása óta is kettő, mostanra mindenki megszokta ezt a helyzetet”, mondja Huszti Tamás, a miskolci Hívásfogadó Központ osztályvezető-helyettese.

Az operátorok munkájáról a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink