• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Emberi hibák előfordulnak, de működik a 112

Lapszemle 2019.11.19 Forrás: index.hu
Emberi hibák előfordulnak, de működik a 112

„Amíg az ember nem kezd el hívásokat fogadni, addig csak feltételezi, hogy ez neki menne-e".

Több mint öt éve vezették be a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők hívásait egységesen kezelő 112-es segélyhívó számot. A hivatásos szervek kezdettől fogva utálták az egészet, de a miskolci Hívásfogadó Központ vezetése szerint az ellentétek mára elcsitultak. A hívásokat kezelő operátorok szerint viszont még bőven kapnak beszólásokat a szakemberektől. Az index.hu riportja.

A 112-es számot az amerikai 911 mintájára hozták létre, hogy Európában mindenhol csak ezt az egy számot kelljen megjegyezni, függetlenül attól, hogy rendőrt, mentőt vagy tűzoltót szeretnénk hívni. Az új infokommunikációs rendszer célja egyrészt az volt, hogy gyorsabbá tegyék a segítségnyújtást, másrészt csökkentsék a fals hívások számát. Az 5 milliárd forintnyi uniós pénzből és 2,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló Egységes Segélyhívó Rendszert (ESR) itthon végül 2014-ben kezdték élesíteni.

Először a 107-es rendőrségi hívások futottak be ide, 2016 januárjától pedig már a katasztrófavédelem (tűzoltóság) 105-ös számára érkező bejelentéseket is ide kapcsolták. A rendszerbe utoljára az Országos Mentőszolgálat lépett be: 2017. november 1-től a mentőkhöz érkező hívások – Budapest és Pest megye kivételével – is a szombathelyi vagy a miskolci call centerekben csörögnek. 

Amíg korábban megyénként intézték a segélyhívásokat és indították a helyszínre a mentő-, tűzoltó- vagy rendőrségi egységeket, az ESR bevezetésével teljesen szétvált a hívásfogadás és mentésirányítás. A 112 pedig egyfajta szűrőként kezdett funkcionálni. Egy „nagyon fontos szűrőként” – mondják a miskolci központban, és ha a számokat nézzük, a rendszer valóban ezt igazolja.

2014 óta a két közponzba összesen 26 139 467 hívás érkezett, melyből mindössze 6 720 600 volt valós segélyhívás. 13 763 597 hívás egyáltalán nem igényelt segítséget, 2 778 838 hívás pedig kifejezetten rosszindulatú volt, aminek nagyobb része egyébként még a rendszer indulásakor futott be. Hála a 112-nek, azok a telefonálók, akik a bezárt kocsma miatt reklamáltak volna a rendőrségen vagy gyantázás után hívták volna a mentőket, már el sem jutottak a hivatalos szervekhez. Vagyis a szakma tényleg csak a szakmára koncentrálhatott.

Pedig a 112 bevezetése ellen annak idején leginkább a szakemberek lázadtak, mondván hogyan lesz képes rendesen kikérdezni egy hentesből lett operátor a pánikoló telefonálót? A vezetés szerint az ellenérzések az elmúlt években csillapodtak és „sokat javult a kapcsolat. Nyilván az elején voltak súrlódások, amíg mindenki bele nem szokott. Eltelt öt év, a mentők csatlakozása óta is kettő, mostanra mindenki megszokta ezt a helyzetet”, mondja Huszti Tamás, a miskolci Hívásfogadó Központ osztályvezető-helyettese.

Az operátorok munkájáról a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink