• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Emberség és járvány: esete válogatja?

Lapszemle Forrás: vaol.hu

A haldokló sem kivétel? - A látogatási tilalom árnyoldala Szombathelyen.

Az influenzajárvány-ügyi helyzet miatt január 18-án látogatási tilalmat rendeltek el a Markusovszky kórházban. Olvasónk levélben kérte prof. dr. Nagy Lajostól, a kórház főigazgatójától, hogy engedélyezze édesapja meglátogatását. A főigazgató a kérelmet január 20-án elutasította, a panaszos édesapja másnap meghalt. Sem az elhunytnak, sem a hozzátartozóinak nem adatott meg az elbúcsúzás lehetősége - írta a vaol.hu.

Prof. dr. Nagy Lajos a lapnak válaszolva döntését így indokolta: „A krónikus belgyógyászati és ápolási osztályon a cseppfertőzésre, ezen belül az influenza-megbetegedésre különösen fogékony betegeket ápolnak. Az osztály emiatt a fokozott kockázatú kategóriába tartozik. A kérelmet a bent fekvő betegek védelme, biztonsága érdekében, járványügyi okok miatt utasítottam el!(... )A döntés meghozatalához nem szükséges eseti kivizsgálás, ugyanis „a látogatási tilalom az egész kórházra vonatkozik, a döntés ennek értelmében kifejezetten járványügyi szempontok, érdekek alapján történik".  (...) A járványügyet érintő jogszabályokban, eljárási rendekben egyértelműen le vannak írva a teendők és a korlátozások. Ezek engedményeket az alapvető cél miatt nem tartalmaznak."

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház honlapján például dr. Dávid Gyula megbízott főigazgató a látogatási tilalommal kapcsolatos közleménytben at írja: „A látogatási tilalom alól felmentés - kegyeleti okokból - csak a végstádiumú, vagy a kritikus állapotú fekvőbetegek hozzátartozói részére adható, főorvosi illetve ügyeletes orvosi engedéllyel."

Hasonlóan járnak el a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházban is, a Békés Megyei Hírlap cikke szerint „a látogatási tilalom alól kivételt képeznek azok, akik védőoltási könyvvel tudják igazolni, hogy felvették a szezonális védőoltást.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalától kapott válasz szerint: „A látogatási tilalom elrendelése, annak fenntartása a kórházigazgató hatáskörébe tartozik. Minden intézmény vezetője a saját járványügyi protokollja szerint jár el, az ÁNTSZ-nek nincs olyan jogköre, amely felülírná ezt. Ennek megfelelően az esetleges méltányossági kéréseket is az intézet vezetője bírálja el" - idézte a lap.