• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Emberséggel az egészségért!

Lapszemle Forrás: Fejér Megyei Hírlap - Vas Népe

Sokszor kényszerből maradnak nyugdíj korhatáron túl is munkában a háziorvosok.

A Fejér Megyei Hírlap az orvosok, az egészségügyi dolgozók helyzetét mutatja be egy olyan új sorozatban, amelyikben ők maguk, a gyógyítók tárják az olvasók elé, milyen is az a világ, amelyikben éjjel-nappal helyt kell állniuk. Ehhez az olvasók segítségét is kéri a lap a nyolcadik oldalon.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének feladata a megyei intézet felügyelete alá tartozó három kistérségi intézeten keresztül az egészségügyi alapellátó és szakellátó egészségügyi szolgáltatók szakmai minimumfeltételeinek, higiénés szempontok szerinti megfelelőségének ellenőrzése, továbbá a járványügyi feladatok betartatása – tájékoztatatta a lapot Müller Cecília, megyei tiszti főorvos és Béres Imre, szakfelügyeleti előadó. Az említett ellenőrzések során hatáskörünkből adódóan nyilvántartást vezetünk az alapellátásban és szakellátásban dolgozók szakmai képzettségéről, a szakma színvonalának folyamatos emelése érdekében a rendszeres továbbképzésről és az egészségügyi alkalmasság feltételeiről. Ebben a vonatkozásban a tapasztalataink azt igazolják, hogy az egészségügyi dolgozók jogszabályi kötelezettségeiknek megfelelően teljesítik az elvárásokat - fűzte hozzá Béres Imre.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kiemelt szempontjai szerint éves munkatervünknek megfelelően ellenőrizzük a gyógyító munka feltételeinek meglétét a biztonságos betegellátás érdekében – szögezte le Müller Cecília. Az ÁNTSZ adataiból kiderült, hogy Fejér megye területén 1733 egészségügyi szolgáltatót tartanak nyilván. Ezek közül öt intézmény fekvőbeteg ellátást végez jelenleg, míg összesen 18 intézmény többféle járóbeteg szakellátást nyújt. Kistérségi intézeteink éppen ezért 1710 egészségügyi alapellátási és járóbeteg szakellátó tevékenységet ellenőriznek rendszeresen – emelte ki a szakember.

Az orvosok, ápolók munkakörülményeinek vizsgálata már hosszú évek óta a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságához tartozik. Utóbbi feladatokat szeretné azonban visszakapni a hatóság, hisz ez is része munkájuknak. Bíznak abban, hogy az egészségügy helyzetére ismét egy helyről tekinthetnek majd – mondta a szakemer. Az egészségügyi ellátó személyzet korösszetételére vonatkozóan adatokat nem gyűjtünk, azonban tapasztaljuk, hogy elsősorban az alapellátás területén egyre több kolléga dolgozik nyugdíjkorhatárát meghaladó időben is - hangsúlyozta Müller Cecília, aki rámutatott arra is, hogy ezek a még praktizáló orvosok sokszor kényszerből maradnak nyugdíj korhatáron túl is korábbi pozíciójukban. Sokszor már vállalkozókként tevékenykednek tovább.

Akad néhány kivétel is, Abán például két körzetben is már fiatal háziorvos rendel. Ráadásul várhatóan az ősztől egy járóbeteg szakellátóval is gazdagodik a település. Több kistérségben van már van egynapos kórház, ügyelet, ami segít abban, hogy a betegeket is gyorsan, s lakhelyükhöz közel láthassák el a szakemberek. Az egészségügyi igazgatási, közegészségügyi - járványügyi és kémiai biztonsági ellenőrzéseink során a működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltatóknál kirívó szabálytalanságot nem tapasztaltunk, ezért tevékenység felfüggesztésére nem került sor a megyében. Béres Imre hozzátette: a kisebb kockázatú problémák észlelésekor megteszik azok korrigálása érdekében a szükséges hatósági intézkedéseket.

Pannon Lapok Társasága és a Vas Népe az elmúlt években több közös akciót is indított, melyben számítottak olvasóink segítségére, éleslátására és ítélőképességére. Ez ebben az évben sincs másként, hiszen ismét egy új sorozatot indítanak „Emberséggel az egészségért címmel!", melynek során keresik a hónap orvosát, ápolóját, illetve asszisztensét. A lap arra kéri olvasóit, hogy ajánlják bemutatásra, megszólaltatásra azt a gyógyítót, orvost, ápolót, asszisztenst, mentőt, akit a saját tapasztalatuk alapján a legemberségesebbnek tartanak. A jelöltekre az interneten lehet majd szavazni, s a legtöbb voksot kapó egészségügyi dolgozót – a hónap orvosaként, ápolójaként, vagy asszisztenseként pedig az újságban is bemutatják, a sorozat végén pedig az olvasók segítségével ismét megválasztják majd az év orvosát/ápolóját/asszisztensét.