• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nincs ellátási zavar, orvosi ügyeletek túlórában

Lapszemle Forrás: Délmagyarország

Csongrád megyében nem okoz fennakadást az orvosok túlmunka-megtagadása.

Csongrád megyében nem okoz fennakadást az orvosok túlmunka-megtagadása: minden intézményben meg tudják oldani februárban is az ügyeletet. A decemberben megalakult egészségügyi védelmi bizottságnak egyelőre tehát nincs dolga. A „vészhelyzetben" a bizottságok szinte bármit megtehetnek, hogy a hirtelen fellépő orvoshiányt kompenzálják: módosíthatják az alapellátás, illetve a fekvőbeteg-ellátás körzethatárait, szakembereket csoportosíthatnak át, vagy ágyszámokat helyezhetnek át osztályok között - írja a Délmagyarország

Annak ellenére, hogy a rezidensszövetség 3 hónapra felfüggesztette felmondóleveles akciójának élesítését, a Magyar Orvosok Szövetségének megmozdulása érvényben maradt: továbbra is gyűjtik azokat a nyilatkozatokat, amelyek szerint nem vállalnak önként túlmunkát az orvosok. A szövetség korábban azért indította akcióját, mert jogszabály szerint az ügyeleti idő egy része beszámítható a heti munkaidőbe. Az immár állandósult létszámhiány miatt azonban a kórházak kénytelenek önként vállalt túlmunkát kérni az orvosoktól, másként nem tudják biztosítani az ügyeletet – a csatlakozók erre mondanak nemet. Ez a januári ügyeleti rendet még nem befolyásolta, mert az már elkészült az akció kezdete előtt. Februártól viszont ellátási nehézségekkel lehet számolni több helyen az országban, így a védelmi bizottságoknak is adódhat feladatuk.

Csongrád megyében az eddig információk alapján nem kell számítani fennakadásra. Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvos, a Csongrád megyei egészségügyi védelmi bizottság egyik tagja közölte: nincs szükség beavatkozásra. Már az is nagy dolog, hogy megalakultunk. Feladatunk azonban csak akkor lesz – hangsúlyozta Tombácz - ha bárhonnan ellátási gondot jeleznének. Ez a megyében nem történt meg.

A megyei intézmények képviselői is megerősítették: februárra is gond nélkül ki tudták állítani az ügyeletet. Minden dolgozónk átérzi, hogy a kórház jövőjének érdekében a betegellátást biztosítanunk kell. Nem tagadják meg az önkéntes túlmunkát – szögezte le Baráth Lajos, a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet főigazgatója. Gyenes Ágota, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház orvos igazgatója is hasonló helyzetről számolt be, aki elmondta: az ügyeleti beosztást a szabályoknak megfelelően az osztályvezetők elkészítették, minden szakterületen és minden műszakban rendelkezésre állnak a szabályozásnak megfelelő képzettséggel rendelkező szakemberek. A szegedi klinikákról sem jeleztek problémát. Kovács Iván, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ hivatalvezetője úgy nyilatkozott a lapnak: minden szervezeti egységet megkérdeztek, de nincs információjuk arról, hogy az ügyelet kiállítása bárhol is problémát jelentene.