• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Emelt szintű oktatás az ápolóknak

Lapszemle Forrás: magyarhirlap.hu

A nyugat-európai országokban már bevált a szakdolgozók mesterfokú képzése.

Másfél évig tartó mesterképzést indít ápolóknak jövő februártól a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara a pécsi, debreceni és a szegedi egyetemek mellett. Cél, hogy a diplomás szakdolgozók átvegyenek egyes feladatokat a kezelőorvosoktól. Várhatóan öt specializációban indít emelt szintű ápolóképzést a Semmelweis Egyetem az intézmény honlapja szerint. Az oktatás az Egészségtudományi Karon (ETK) indul, a tervek szerint intenzív, perioperatív, közösségi, geriátriai és sürgősségi szakápoló területeken, mesterszakon. A képzés munka mellett is végezhető, másfél évig tart, és jövő februártól elérhető az ETK-n – írja a magyarhirlap.hu portálja.

Mindez annak a jogszabálynak köszönhető, amely az úgynevezett kiterjesztett hatáskörű szakdolgozói modell bevezetését teszi lehetővé, így a négy egészségtudományi oktatást nyújtó egyetem mesterfokozatú ápolóképzést indíthat.

Erről Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár korábban úgy nyilatkozott, az a cél, hogy a diplomás egészségügyi szakdolgozók átvegyenek egyes feladatokat a szakorvosoktól, így tehermentesítve őket. Az induló egyetemi mesterképzésről közölte, a tervek szerint ennek minden költségét a kormány finanszírozza, illetve lehetőség nyílik arra is, hogy háromezer középiskolát végzett diáknak OKJ-s ápolói-szakdolgozói képzés keretében ösztöndíjat biztosítsanak a 2017-es, a 2018-as és a 2019-es tanévre.

A Semmelweis Egyetem honlapján Nagy Zoltán Zsolt, az ETK dékánja az induló képzésekkel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, a nyugat-európai országokban bevált  az ápolók mesterfokú képzése, és az, hogy ennek köszönhetően bizonyos ellátásokat, amelyek jelenleg Magyarországon orvosi kompetenciába tartoznak, ezzel a végzettséggel rendelkező szakemberek végeznek. Az ilyen feladatok közé tartozhat például a steril sebek ellátása, varratok behelyezése, kivétele, a cukorbetegek, magasvérnyomás-betegek gondozásában, véralvadásgátlót szedők kezelésében való komplexebb részvétel, vagy éppen az első műtéti asszisztensi feladatok.