• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Endometriózis: Talpon marad az állami nőgyógyászat?

Lapszemle 2021.07.13 Forrás: index.hu
Endometriózis: Talpon marad az állami nőgyógyászat?

Az a félelem nem igazolódott be, hogy a speciális tudással rendelkező nőgyógyászok tömegével menekültek volna a magánegészségügybe.

Már körvonalazódik, hogy az eddig ezer szállal egymásba fonódott állami és magánegészségügyi ellátás hogyan válik szét, legalábbis a nőgyógyászat egyik fontos területe jól mutatja, hogy muzsikál a március óta életbe lépett új egészségügyi szolgálati jogviszony - írta az index.hu. 

A közel 200 ezer magyar nőt, azaz a lakosság igencsak tekintélyes részét érintő endometriózis kezelések területén mára egész kontúrosan látszik, hogy a két szféra hogyan válik el egymástól. A mára formálódó, kialakult status quo pedig tulajdonképpen egészen megnyugtató – tudta meg a lap a magyar endometriózisos betegek érdekeit közel 11 éve képviselő Női Egészségért Alapítvány elnökétől. Mint Salamon Adrienn mondja, az a félelem máris nem igazolódott be, hogy a speciális tudással rendelkező nőgyógyászok tömegével menekültek volna a magánegészségügybe.

Jelenleg egyetlen olyan endometriózis specialistáról tudunk, aki az egészségügyi szolgálati jogviszony életbe lépésétől kizárólag már csak a magánegészségügyben gyógyítja a betegeket. Ennek nyilván nem örülünk, különösen azért, mert egyébként egy felkészült, neves nőgyógyász professzorról van szó. Ugyanakkor a szintén kiváló szakemberekből álló csapat, akikkel korábban együtt dolgozott, továbbra is ugyanúgy elérhető a pécsi klinikán. Vagyis nem mond igazat, aki azzal riogat, hogy Pécsen és országosan megszűnt az állami egészségügyi endometriózis ellátás – állítja Salamon Adrienn, aki március óta folyamatosan tartja a kapcsolatot az egészségügyi államtitkársággal, a döntéshozókkal.

Akinek 2020. november 18. előtt kezdték meg a kezelését, rá 2021. március 1. után sem vonatkozik az összeférhetetlenségi tilalom. Vagyis a páciens időközben hiába járt az endometriózisa miatt magánrendelésen, amennyiben a kezelése 2020. november 18. előtt kezdődött az állami intézményben, őt a továbbiakban is kezelhetik az állami kórházban. Ilyenkor tehát a magánegészségügyben való részvétel és az állami ellátás nem zárják ki egymást. Ahogy akkor sem, ha valaki magánegészségügyi szolgáltatóhoz jár többek között rákszűrésre – magyarázza Salamon Adrienn a rendszer jelenlegi működését az állásfoglalások alapján, amelyeket Kásler Miklós és az egészségügyi államtitkárság juttatott el az általa képviselt női civil szervezethez.

A Női Egészségért Alapítvány arról is értesült, ha egy március 1. előtt tervezett, koronavírus miatt elhalasztott műtétnek szövődménye lesz, ám közben már megjelent a magánrendelésen a páciens, az állami egészségügy ebben az esetben is köteles fogadni az érvényes társadalombiztosítással rendelkező beteget. Függetlenül attól, hogy az első ellátást hol vette igénybe az endometriózisban érintett.

Ahogy az állami egészségügy azok számára is nyitva áll, akiknek ugyan korábban magánegészségügyi szolgáltató végezte az endometriózis műtétjét, miután ismét kiújult a betegség. Vagyis ugyanaz az orvos ugyanazt a beteget, ugyanazzal a diagnózissal nem láthatja el, de természetesen másik orvos igen. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink