• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Ennyi megy az egészségre a saját pénztárcából

Lapszemle 2021.11.09 Forrás: vg.hu
Ennyi megy az egészségre a saját pénztárcából

Az idei első fél évben a magyarországi egészségpénztárak 9,3 milliárd forint értékben finanszíroztak a Tb-ellátást helyettesítő, kiegészítő szolgáltatásokat.

A fogorvosi ellátásnál, szűrővizsgálatoknál és szakorvosi ellátásoknál veszik a legtöbben igénybe a magánegészségügyi rendszert. A 35 év alattiak jelentős része pedig csak a magánegészségügyben keresi a megoldást. A nem egészségpénztári tagok közül a legtöbben, a háztartások 23 és 23 százaléka úgy számolja, hogy évi 20 ezer forint alatt vagy 20–50 ezerből megússza az egészségügyi kiadásokat –ismertette a Prémium Önkéntes Pénztárak felmérését a vg.hu.

A felmérés szerint a legnagyobb arányban fogászati problémák esetében fordultak magánorvoshoz az egészségpénztári tagsággal nem rendelkezők az elmúlt egy évben: mindössze 43 százalék hagyatkozott az állami ellátásra. 48 százalék inkább magánúton intézte a fogászati kérdéseket, és 9 százalék állami és magánorvosnál is járt.

A magánellátás igénybevételének aránya a szűrővizsgálatoknál a második legmagasabb (29 százalék), míg szakorvosi ellátásért 27 százalék fordul magánorvoshoz. A többnapos kórházi ellátásokat 20 százalék már magánúton intézte, míg az egynapos ellátást igénylő beavatkozások esetében még többen, 25 százalék fordult a magán-ellátórendszerhez.

Még beszédesebbek a kutatás részeredményei: az egészségpénztári tagsággal nem rendelkezők közül magánellátást egyébként leginkább a fiatal korosztály tagjai veszik igénybe: a 25–34 évesek közül majdnem kétszer annyian fordulnak magánorvoshoz, mint az 55–64 évesek közül. Az elmúlt egy évben a valamilyen egészségügyi szolgáltatást igénybe vevő 18–24 évesek 54 százaléka tett így, ez az arány a 25–34 évesek körében már 59, míg az 55–64 évesek körében a legalacsonyabb, 32 százalékos. Leginkább egyébként a laborvizsgálatokat (79 százalék), a különböző képalkotó vizsgálatokat – röntgen, MR, CT vagy PET – (78) végeztették az állami rendszeren belül a dolgozó magyarok. További adatok a cikkben

 

Legolvasottabb cikkeink