• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ennyiért csábítják külföldre a magyar orvosokat, ápolókat

Lapszemle 2020.02.24 Forrás: penzcentrum.hu
Ennyiért csábítják külföldre a magyar orvosokat, ápolókat

Nem csak orvosokat, ápolókat várnak Európa közepére megfelelő végzettséggel, keresettek a patikusok is.

Nem csak a magyar egészségügy helyzete kétségbeejtő, de külföldön is rengeteg orvos hiányzik a rendszerből - látszik ez a feladott álláshirdetések számából. Sok nyugat-európai kórház kifejezetten a magyar piacon hirdet, és csillagászati összegeket kínál az itthoni egészségügyi dolgozóknak. Éppen ezért nincs mit csodálkozni azon, hogy évente rengeteg orvos, ápoló, és patikus hagyja el Magyarországot - írta a pénzcentrum.hu.

Azt, hogy nincs elegendő egészségügyi dolgozó itthon, azt már a saját bőrünkön tapasztalhatjuk. 41,3 ezer betöltött, 1,7 ezer betöltetlen orvosi állás volt Magyarországon 2018-ban. A legtöbb üres pozíció a fekvőbeteg-ellátásban volt (971), a járóbeteg-ellátásban valamivel kevesebb, 459 - derül ki a KSH adataiból. Az üres orvosi állások 43 százaléka Budapesten volt, fővárosban a tervezett állásokhoz viszonyítva az orvosi állások 5,1 százaléka volt betöltetlen, ennél nagyobb (5,3 - 5,9 százalékos) orvoshiány volt Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt.

Miközben folyamatos orvoshiánnyal küszködik a magyar egészségügy, nálunk nyugatabbra sem feltétlenül jobb a helyzet, van olyan német kórház, ahol az orvosok háromnegyede külföldi - számolt be a Szakszervezetek.hu. De kiderül ez abból is, hogy milyen kétségbeesetten keresik az egészségügyi szakdolgozókat a kelet-európai térségben, méghozzá az itthonról nézve busásnak tűnő fizetések feltüntetésével.

Ausztriába kiemelkedő fizetésért: 3000 (rezidens) és 6000 (szakorvos) euróért havonta, ez durván szorozva egy, illetve kétmillió forintot jelent, és ehhez az ügyeleti díj is hozzájön még. Ezen felül feltüntetik a hirdetésben, hogy extra a nyugat-európai jobb kórházi munkakörülmények, illetve adottak a szakmai továbbképzési lehetőségek is. A hirdetéseket böngészve még ennél is jobb feltételekkel várják a külföldi orvosokat Svájcban, ott 120 és 180 ezer frank között fizetnek évente, ez átszámolva havi 3,1 és 4,7 millió forint között van valahol - azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ott kint sokkal drágább az élet, mint idehaza.

Nem csak orvosokat, ápolókat is keresnek Európa közepére megfelelő végzettséggel: bruttó minimum 5300 euró havonta (1,8 millió forint) és kedvezményes szálláslehetőséggel. Német középfokú nyelvtudás szükséges az állásbetöltéséhez. De keresettek a patikusok is. Utóbbiak esetében élnek is az ilyen lehetőséggel szép számmal, szintén az ÁEEK 2018-ra vonatkozó statisztikáiból derül ki, hogy 58-an kértek hatósági bizonyítványt a külföldi munkavállaláshoz közülük 41 magyar. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink