• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ennyiért jut VIP-műtéthez soron kívül a magyar elit

Lapszemle 2023.01.12 Forrás: Pénzcentrum
Ennyiért jut VIP-műtéthez soron kívül a magyar elit

A járvány óta jelentősen megnyúlt várólisták miatt a nagyobb beavatkozások esetében is egyre többen gondolkodnak el magánkórházi műtéten.

Nem kevés pénzbe kerül, ha valaki szeretné elkerülni a várakozást egy-egy műtétre Magyarországon. 2023-ban lesz harmadik éve, hogy a koronavírus járvány betört az országba és felforgatta az egészségügyi ellátást. Már előtte sem voltak rövidek a kórházi várólisták, azonban a pandémia óta sok beavatkozás esetében csak nő a várakozók száma, amit az intézmények azóta sem tudnak lefaragni. Lehetőség van az életminőséget jelentősen javító szürkehályog műtétet, epehólyag eltávolítást, vagy éppen csípőprotézis műtétet is magánúton elvégeztetni számos magánegészségügyi szolgáltatónál az országban, azonban ez több havi fizetésbe is belekerülhet - írja a Pénzcentrum

A lap által vizsgált beavatkozások közül 12 műtéttípus esetében nőtt a várakozók száma - ezek közül 7 esetben 40 százalékkal is többel -, és 4 beavatkozás esetében várnak kevesebben. A legdrasztikusabb a mandula, orrmandula műtétre várók lajstromának növekedése, viszont még mindig szürkehályog műtétre várnak a legtöbben.

Epekőműtétre 38 százalékkal nőtt a várakozók száma tavaly januárban, vagy hogy mandula, orrmandula műtétre 141 százalékkal hosszabb a lista. Szürkehályog műtétre 28 százalékkal kevesebben várnak idén, mint tavaly, de még mindig többen, mint 2021 januárjában. Bár azt már nem lehet egyértelműen kiolvasni az adatokból, mennyi az átlagos tervezett várakozási idő, térdprotézisre tavaly 631 napot kellett várhatóan várni - és akkor még 24 százalékkal kevesebben vártak, csípőprotézisre - ahol a várakozó száma szinte nem is nőtt - tavaly 528 nap volt az előirányzott várakozási idő, csaknem másfél év. Sérvműtétekre (implantátum nélkül) is több mint egy évet, 418 napot kellett várni átlagosan 2022-ben év elején.

A NEAK által nyilvántartott beavatkozások többnyire olyanok, amelyeket magánklinikán is el lehet végeztetni, ha valaki nem akarja kivárni, amíg sorra kerül egy állami kórházban. Azt már több kutatás is igazolta, hogy a pandémia felerősítette a magánegészségügyi szolgáltatások iránti, évek óta növekvő keresletet. A legtöbben jellemzően szűrővizsgálatokon vesznek részt, forgorvosi vagy nőgyógyászati ellátásért fordulnak a magánszolgáltatókhoz. Viszont a járvány óta jelentősen megnyúlt várólisták azt eredményezhetik, hogy nagyobb beavatkozások esetében is egyre többen gondolkodhatnak el a magánkórházi műtéten.

További részletek a Pénzcentrum cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink