A növényi alapú gyorsételek nagyobb valószínűséggel tartalmaznak több szénhidrátot és cukrot, mint a húsalapú megfelelőik.
Az elmúlt években Magyarországon is egyre nagyobb divatnak örvend a vegetáriánus és a vegán életmód. Sokan választják ezt azért, mert egészségesebb, környezetbarátabb, vagy csak elvi okok, allergia miatt. Azonban rengetegen vannak olyanok is, akiket a zöld világ megtévesztett, és az egészséggel azonosítják a húsmentes életet, és ennek jegyében választják inkább a húspótló opciókat.
Azonban egy friss, 5 ország 50 gyorsétteremláncának 1868 ételének elemzésével készült kutatás kimutatta, hogy korántsem biztos, hogy ez a tétel igaz, ha a gyorséttermek, mint a BurgerKing vagy a KFC húsmentes opcióit nézzük. A tanulmány szerint ugyanis ezek a vegán ételek kevesebb fehérjét és nátriumot, azonban több cukrot és szénhidrátot tartalmaznak, mint hagyományos változataik - írta ki a DailyMail nyomán a pénzcentrum.hu.
A kutatócsoport az egyes ételek kalóriatartalmát, az allergének jelenlétét, valamint a tápanyagok, rostok és a só mennyiségét vizsgálták minden étkezésben. Az eredmények alapján pedig a növényi alapú ételek kevesebb fehérjét és nátriumot tartalmaznak, ráadásul sokkal több bennük a szénhidrát és a cukor, mint a húsalapú ételekben. Ráadásul a tévhittel ellentétben a növényi ételek összességében kevesebb kalóriát sem tartalmaznak.
Eredményeink feltáták, hogy a növényi alapú gyorsételek nagyobb valószínűséggel tartalmaznak több szénhidrátot és cukrot, mint a húsalapú megfelelőik. Meglepő módon a tanulmányunk azt mutatja, hogy ezekben az ételekben nincs kevesebb kalória sem, így a fogyókúrázók sem járnak vele jobban
– mondta el Mikołaj Kaninski, a lengyelországi Poznani Orvostudományi Egyetem vezető szerzője.