• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Ennyit kell ma műtétre várni Magyarországon

Lapszemle 2019.03.13 Forrás: penzcentrum.hu
Ennyit kell ma műtétre várni Magyarországon

Várakozás helyett magánklinikára is lehet menni, de ott egy csípőprotézist például 1,7-2,4 millió forintért csinálnak.

Rengetegen várnak különféle műtétekre Magyarországon, a legdurvább esetekben majdnem két évet kell várni egy-egy beavatkozásra. Aki nem akar ennyit szenvedni, az elmehet a magánklinikákra. Már persze, ha megteheti. A Pénzcentrum megnézte, mennyibe kerülne magánúton megcsináltatni a leggyakoribb orvosi beavatkozásokat.

Ma átlagosan 291 napot kell várni Magyarországon egy csípőprotézis műtétre, összesen 5153-an vannak a várólistán a NEAK adatbázisa szerint. A medián (tehát a középső szám, amely előtt ugyanannyi adat van, mint utána) várakozási idő ebben az esetben pedig 164 nap.  A legkevesebbet, 117 napot a Dél-Alföldön kell várni, míg a listát toronymagasan Észak-Magyarország vezeti 577 nappal, tehát több mint másfél évvel.

Ha valakinek epeköve van, annak 87 napot kell várni (medidán 51-et) egy laparaszkópiás (tehát kisebb hegekkel, könnyebb felépüléssel járó) műtétre az országos átlag szerint, amire jelenleg 750-en várnak az állami intézményekben. Ebben is a Dél-Alföld vezet, itt 19 nap alatt kikapják az epekövet a laparaszkóppal, míg Nyugat-Közép-Magyarországon átlagban 123 napig szenvedhet az ember az epekövével. Érdekesség, hogyha feltárással - tehát nagyobb műtéttel - kell eltávolítani az epekövet, arra a beavatkozásra átlag 129 napot kell várni Magyarországon - a medián itt is 51 nap. Ha ilyenre van szükséged, próbáld úgy intézni, hogy Nyugat-Közép-Magyarországon műtsenek, mert ott 3 napot kell csak várni a beavatkozásra. Észak-Közép Magyarországot érdemes kerülni: itt átlagosan 217 nap múlva műtenek meg.

Sérvműtétre összesen 682-en várnak jelenleg az országban, 86 napnyi a rendszer szerint a várakozási idő - mediánértéken 46 nap. Mint kiderült, ebben a beavatkozásban is érdemes valamelyik dél-alföldi intézménybe menni, mivel ott csak kicsivel több, mint egy hónapot, 33 napot kell várni. Ezalatt Nyugat-Közép-Magyarországon 99 nappal több, 132 nap mire sorra kerülsz.

Kereken egy évet kell várni átlagosan egy térdprotézisre, most 6021-en vannak a listán - még mediánértéken is 180 nap a várakozási idő. Az Észak-Alföldön csak 176 napig váratnak, mialatt Észak-Magyarországon több mint másfél év, mire megcsinálják az ember térdét: 646 napig kell várni.

Rengetegen tudják, mennyire kellemetlen, ha már odáig fajul a dolog, hogy ki kell venni az orr- vagy a garatmandulát. Ilyen beavatkozásra 1054 fő vár jelenleg, átlagosan 38 napos, mediánon 32 napos a várólista. Ismét a Dél-Alföldön a legkisebb az időintervallum, 19 nap. Viszont a Dél-Dunántúlon átlagosan 60 nap, mire kikapják a mandulát.

A szürkehályog valóságos népbetegség, nem csak itthon, hanem egész Európában is. A betegség főképpen a 65 év felettieket érinti, akikből nagyjából 2 millió él Magyarországon: ebben a korosztályban az emberek nagyjából felénél alakul ki a betegség 75 év felett peddig már több mint 70 százalék panaszkodott zavaró lencseszürkülésre. Tehát több mint egymillió magyart érinthet a homályos látást okozó elváltozás. Ezzel szemben az állami kórházak várólistáin több mint 11200 ember van jelenleg, 85 napot kell átlagosan várni, középső értéken 43-at. Észak-Magyarországon a legjobb a helyzet, csak valamivel több mint egy hónap, 38 nap a várólista. A másik oldalon Észak-Közép-Magyarország áll, ahol 127 napot kell várni egy-egy műtétre.

Súlyos pénzekbe fájhat a gyorsaság

Bár a legjobb az lenne, ha mindenki a lehető leghamarabb sorra kerülne, és a legkevesebbet szenvedne a betegségektől, ez a utópikus állapot csak a magyarok igen kis százalékának elérhető. Ugyanis ahhoz, hogy hamar kezeljenek, érdemes egy magánklinika szolgáltatásait igénybe venni. Most megnéztük, mennyibe kerülne valakinek, ha a hosszas várólista helyett inkább a fizetős, gyorsabb szolgáltatást választja a fenti beavatkozások esetében.

Több magánklinika árazását figyelembe véve kijelenthető, hogy a protézisek a legdrágábbak, hatalmasak az árkülönbségek a klinikák között. Csípőprotézist például 1,7 millió forinttól csinálnak, de találtunk olyan klinikát is, ahol ennek majdnem a duplájába, 2,4 millió forintba kerül a beavatkozás. A térdprotézis is hasonló összegről indul, 1750000 forint a legolcsóbb műtét, találtunk 1,9 millióért és 2 millióért is, de a csúcs itt 2750000 forint volt.

Egy epekő műtét 200-240 ezer, míg a szürkehályog műtétek nagyjából 200-240 ezer forinttól elérhetőek szemenként, a legdrágább klinika, amit találtunk 336 ezer forintot kér egy lézeres szemműtétért. A lágyéksérvet 170 ezer forinttól, a hasfali sérvet pedig 220 ezertől műtik meg.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink