• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Építés vagy leépítés?

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

Heves vitákat szított és tüntetéshez vezetett Móron a város kórházának beolvasztása a Szent György Kórházba.

Sokan úgy vélik, az integráció valójában a most még jól működő, 35 ezer embert ellátó kórház leépüléséhez vezet: a milliárdos adósságot maga előtt görgető megyei intézmény „osztályaként" ugyanis elkezdődhet lassú kivéreztetése. Az aggodalmakat növeli, hogy keveset tudni a kormány terveiről és azok következményeiről, mert bár hónapokon belül várható az összevonás, annak részletes szabályait még csak most dolgozzák ki - írja a Népszabadság.

Az integrációt hevesen bírálja Horváth András szocialista országgyűlési képviselő, az MSZP Fejér megyei elnöke. A 2006-os, közel egymilliárdos fejlesztés nyomán az ország egyik legmodernebb egészségügyi intézménye lett a kórház, ráadásul alighanem egyedülálló módon lényegében nullszaldós, vagyis a városnak egyetlen fillérjébe sem került a fenntartása. Mindezek miatt – tette hozzá – a móri intézmény a struktúraváltás után a gazdaságos működés, a stabil, a biztonságos betegellátás mintakórháza lett. – Ha egy nagy, jól működő kórházba olvasztanának be egy lepusztult, eladósodott intézményt, szavam se lenne. Csakhogy itt ennek épp az ellenkezőjéről van szó. Ez elfogadhatatlan, érthetetlen és indokolatlan lépés – fogalmazott Horváth András, hozzáfűzve: – Félő ráadásul, hogy később a párhuzamosságokra hivatkozva megszüntetnek majd olyan ellátásokat, amelyek a megyénél is adottak, így a móriaknak majd Székesfehérvárra kell járniuk.

A szaktárca nyilatkozatából nem derült ki, hogy mikor kerül sor az összevonásra, indokként pedig csak azt említette az Emmi egészségügyért felelős államtitkársága: „az integrációban rejlő költségcsökkentési lehetőségek kihasználásával az egyesített intézmény bevételeinek nagyobb részét tudja majd közvetlenül a gyógyításra fordítani, emelve ezzel a lakosságnak nyújtott ellátás színvonalát". Azt ugyanakkor a lap kérdésére határozottan leszögezte a tárca, hogy az integráció nem jár majd elbocsátással, és a korábban kapott uniós támogatás nincs veszélyben. Az esetleges orvoshiány kapcsán már kevésbé tűnt magabiztosnak az apparátus.