• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Épül a szegedi ''szuperlézer''

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

A beruházás nagy hatással lehet a biológiai, vegyipari, energiaipari és orvosi kutatásokra.

Megkezdődött az ELI-ALPS kutatóközpont építése Szegeden. Az Európai Bizottság szerint a beruházás kiemelkedően fontos Európa tudományos kutatási képességét illetően, valamint több száz kutatót csábíthat Magyarországra - köztük számos külföldre vándorolt magyar szakembert is. A tudományos központ építése mind regionális mind nemzetközi szinten fontos lépés, hiszen amellett, hogy több száz új munkahelyet teremt Szegeden és térségében, számos üzleti és kutatási beruházást vonzhat a világ minden részéről. Az Európai Bizottság (EB) 111 millió euróval támogatja a szegedi ELI (Extreme Light Infrastructure) lézerközpont kialakítását – írja a Népszava – online.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a brüsszeli euró milliókkal teljes egészében biztosított a tudományos nagyberuházás első ütemének finanszírozása, hozzátéve: döntésével az EB elismerte a kormány által végzett hosszú előkészítő munkát, a beruházás azonban csak akkor lesz Magyarország sikere, ha a majdani központban születő tudományos eredményekből a gyakorlatban is hasznosítható technológia születik. A kormány éppen ezért is biztosít a most induló uniós költségvetési ciklusban az előző hét évben fölhasznált 200 milliárd forintnál lényegesen nagyobb összeget, 700 milliárd forintot kutatás-fejlesztésre és innovációra - jelentette ki az államtitkár a fejlesztésről tartott sajtótájékoztatón.

Dr. Tölgyesi Viktória, az ELI-HU Nonprofit Kft. koordinációs igazgatója a Népszava megkeresésére elmondta: a jövőbeni lézeres kutatóközpontban folyó alapkutatások elsősorban a molekuláris biológia, az anyagtudományok, az optika és a fizika egyéb területeire fókuszálnak majd, a kutatások során szerzett tapasztalatok pedig közvetett eredményeket hozhatnak az elektronika, a telekommunikáció, a gyógyszeripar vagy a mezőgazdaság vonatkozásában.

A brüsszeli testület szerint a „szuperlézer" nagy hatással lehet a biológiai, vegyipari, energiaipari és orvosi kutatásokra. A lézerközpont mindemellett gazdasági és oktatási szempontból is nagy hatással lehet Szegedre, hiszen a beruházás várhatóan mintegy 400 új munkahelyet teremt majd, és számos kutatási és üzleti beruházást vonzhat a világ minden részéről a város térségébe – ezzel a nemzetközi tudományos élet egyik regionális központjává válhat.