• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Érbeteg-ellátás: végleg bedobta a törölközőt a Péterfy

Lapszemle 2020.02.04 Forrás: medicalonline.hu
Érbeteg-ellátás: végleg bedobta a törölközőt a Péterfy

Februártól sem akut, sem krónikus érbetegeket nem lát el a Péterfy Sándor utcai Kórház.

Alig néhány hónap telt el azóta, hogy tavaly novemberben a Péterfy Sándor utcai Kórház is visszaállt az érsebészeti ügyeleti rendszerbe, mára viszont kiderült: egyetlen érsebész szakorvossal és a mellette dolgozó rezidenssel nem tudják vállalni a feladatot. Február 1-jétől a többi, budapesti érbeteg-ellátást nyújtó intézménynek így havonta négy ügyelettel kell majd többet ellátnia - értesült a medicalonline.hu.

A budapesti érsebészeti ellátás kritikus helyzete a krónikus, és folyamatosan tovább romló munkaerőhiányból ered, országszerte kevés a az akut érbeteg ellátáshoz kellő gyakorlattal rendelkező érsebész – mondta lapunknak a helyzetet elemezve dr. Szeberin Zoltán, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság (MAÉT) elnöke, hozzátéve azt is, hogy a szakma előre jelezte, hogy a szakemberhiány miatt nem lehet majd a minimumfeltételeknek megfelelő létszámban betölteni az üres álláshelyeket a Péterfyben. A vonatkozó rendelet egyébként mind II., mind pedig III. progresszivitási szinten 3 fő érsebész alkalmazását írja elő, amelynek maradéktalan betartását – vagy a személyi, vagy a tárgyi hiányosságok miatt – több intézményben sem tudják teljesíteni.

Hogy a fővárosi érbeteg-ellátással baj van, azt a szakpolitika is érzékelte, már márciusban bejelentették, hogy az Egészséges Budapest Program keretében centrumokba koncentrálják az érsebészeti betegellátást, ahol biztosítani tudják a szakembergárdát és a magas szintű technológiai hátteret. Novemberben Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Parlament Népjóléti Bizottsága előtt tartott éves beszámolójában már úgy fogalmazott: a perifériás érbetegek sebészeti kezelésének teljes struktúrája kiépült, jövő év elején pedig a hét minden napján, 0-24 óráig elérhető lesz az érsebészeti ügyeleti ellátás Budapesten is.

Bár ez az elképzelés a szakma évek óta hangoztatott javaslataival egybevágott, egyelőre úgy tűnik, a gyakorlatban a tárca ígéretei nem valósultak meg, a fővárosi érsebészeti struktúra egyelőre nem felel meg ennek a kívánalomnak, a megfelelő szakorvosgárda és technikai felszereltség hiányában – mondta Szeberin Zoltán, hozzátéve, a centrumosítás szolgálná leginkább a betegek érdekeit, és ennek nyomán javulhatna az Európa-szerte kirívóan rossz magyar amputációs statisztika - írja a lap. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink