• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Érdemes időközönként meglátogatni a háziorvost, de...

Lapszemle 2020.02.20 Forrás: sonline.hu
Érdemes időközönként meglátogatni a háziorvost, de...

Vagy akkor megyünk, ha már nagy a baj, vagy ott találhatjuk azokat, akik programot szerveznek maguknak az orvoslátogatásból.

Ritkán járnak háziorvoshoz a magyarok egy friss felmérés szerint. A megkérdezettek egyharmada évente egyszer, kevesebb mint egyharmada pedig félévente keresi fel háziorvosát. - Sokan nem vesznek részt a különféle szűréseken, de még a vérnyomásukat sem méretik meg. Az emberek többsége csak akkor látogatja meg a doktort, ha már nagyon beteg - mondta el tapasztalatait Dús István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Somogy megyei elnöke a sonline.hu-nak. Vannak azonban, akik rendszeresen, olykor már indokolatlanul mennek orvoshoz.

– Programot csinálnak a látogatásból – fogalmazott Dús István. – Volt már arra példa, hogy valaki jött hozzám egy laborbeutalóért, én pedig gondoltam, hogy ha már itt van, akkor odaadom neki a recepteket is. Az illető azonban azt mondta, nem kell, mert majd holnapután is benéz a rendelőbe. Azt gondolom, ez a „viselkedés” nemcsak engem, hanem a többi kollégámat is túlterheli. Érdekes, hogy amikor korábban bevezették a vizitdíjat, akkor akik hetente többször is felkeresték az orvost, meg tudták oldani, hogy havonta csak egyszer menjenek el.

– A szűrésekre viszont nem azok járnak, akiknek kellene – folytatta Dús István. – Túlnyomó többségben azok mennek el, akik amúgy is kezelésre szorulnak. Az egészségügyben addig nem lesz átütő változás, amíg az embereknek fontossá nem válik a saját egészségük. Jelenleg az orvos fut a beteg után, hogy jöjjön be vizsgálatra, pedig ennek fordítva kellene lennie. Ezen fontos lenne változtatni. Nekem van egy olyan elképzelésem, hogy aki nem megy el az életkorának megfelelő, kötelező szűrővizsgálatokra, akkor fizessen öt százalékkal többet a társadalombiztosításért. Azt gondolom, ez egy hajtóerő lenne – tette hozzá. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink