• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Erdőkertesi háziorvos: Nem vagyok oltásellenes

Lapszemle 2021.03.18 Forrás: Telex
Erdőkertesi háziorvos: Nem vagyok oltásellenes

A rendelőjének körülményeit olyannak ítéli, hogy nem vállalja a vakcinák beadását. 

„Ha így oltunk, akkor a vírus terjedését segítjük, nem pedig gátoljuk. De ha létrejönnének körzeti oltópontok, akkor én is beállnék oltani” – erről beszélt a Telexnek Kiss Csaba, a vakcinák beadását megtagadó erdőkertesi háziorvos. Azt mondta, a háziorvosi rendelőjének kialakítása nem megfelelő az oltások beadására, mert nincs elegendő hely, nem lehetne normálisan elkülöníteni a betegeket és az oltásra érkezőket. „Többször volt olyan, hogy a betegek lobogtatva hozták a kezükben a papírt, hogy pozitív lett a koronavírustesztjük. Ráadásul két fogászati rendelővel közös váróhelyiségünk van” – mondta Kiss. Szerinte így fennállna a veszély, hogy az oltásra érkezők pont a rendelőben kapnák el a vírust. „És egészségügyi dolgozóként még én sem kaptam meg az oltást, fel sem ajánlották nekem egyébként.” 

Legalább ekkora problémának tartja, hogy szerinte nincs jól megszervezve az oltási kampány. „Borzalmasan szervezetlenül megy a dolog, folyamatosan kapkodás van olyan rövid határidőkkel, amik a napi betegellátás mellett tarthatatlanok. Például fél négykor szólnak, hogy négykor adjunk le egy táblázatot. Ezek egyszerűen kivitelezhetetlenek” – mondta.

Szerinte körzeti oltópontokra lenne szükség. „A kormány most tulajdonképpen lassítja az oltást, jobb lenne, ha körzeti oltópontokat hoznának létre. Olyan helyekre lenne szükség az oltásra, ahol nem történik napi betegellátás, hanem csak az oltással lehet foglalkozni. Tudom, hogy nem lehet nullára csökkenteni a megfertőződés kockázatát, de így legalább minimalizálni lehetne” – mondta.

A háziorvosok egy nagyon jelentős része hasonló problémákkal küzd, a jókora többség mégis azt az utat választja, hogy a nehézségek ellenére beadja a vakcinákat, nem lehet kompromisszumot kötni a vírus legyőzése érdekében? – tettük fel a kérdést. Kiss Csaba szerint az orvosok etikai kódexének van egy olyan pontja, amely azt mondja ki, hogy egy orvos lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadhat bizonyos dolgokat, ha azt szakmailag nem tartja helyesnek – az oltások ügyében ő élni szeretne ezzel a lehetőséggel, mint mondta, nem tudná nyugodt lelkiismerettel oltani az embereket. „Az AstraZeneca-oltásnál például szinte hetente változik az alkalmazási előirat. Egyik héten azt mondták, hogy hatvan év alattiakat kell vele oltani, következő héten meg már a nyolcvan év fölöttieket kell vele oltani. Nekem ilyenkor az az érzésem, hogy kísérletezgetés megy a vakcinákkal. És én ezt nem szeretném” – vezette le.

Ennek ellenére nem igaz, hogy oltásellenes lenne, semmi köze például a Gődény-féle mozgalomhoz. „Nem vagyok oltásellenes, se vírustagadó. Soha nem mondtam semmi ilyesmit. Elég nehezen gondolnék ilyesmire, napi 14-15 beteget veszek táppénzre koronavírus-fertőzés miatt. Mindig tájékoztatom a betegeimet a vírussal és a vakcinákkal kapcsolatos aktuális tudnivalókról, bár mi is elég kevés információhoz jutunk az oltóanyagokkal kapcsolatban. Tényleg nagy járvány van, sok áldozattal, és lassan tényleg össze fog roppanni az egészségügyi ellátórendszer. De én soha nem tagadtam a vírust, csak vitatom a kormány oltásokkal kapcsolatos intézkedéseit.”

Legolvasottabb cikkeink