• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Érkeznek a jó hírek a koronavírus elleni vakcinákról

Lapszemle 2020.07.22 Forrás: portfolio.hu
Érkeznek a jó hírek a koronavírus elleni vakcinákról

Világszerte több mint 160 koronavírus elleni vakcinát fejlesztenek, amelyek közül 30 már az emberi kísérletek szakaszában jár.

Világszerte már csaknem tizenötmillióan fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a biotechnológiai cégek és a gyógyszergyártó vállalatok pedig versenyt futnak az idővel a koronavírus ellenszerének kifejlesztéséért. A járványügyi szakemberek közül többen is úgy vélekedtek, elképzelhető, hogy akár már a következő év elejére elkészülhet egy, a koronavírus elleni vakcina, azonban a járvány megfékezéséhez a tudósoknak és a politikusoknak még sok akadályt kell majd legyűrnie az előttünk álló időszak folyamán. Az elmúlt hetekben egymást érték a vakcinákkal kapcsolatos bejelentések, ezeket gyűjtötte most össze a portfolio.hu.

...

A kutatók világszerte több mint százhatvan koronavírus elleni vakcinát fejlesztenek, amelyek közül közel harminc immár az emberi kísérletek szakaszában jár, a befektetők eközben kiemelt figyelmet szentelnek a vakcinákkal kapcsolatos híreknek, amelyek sorban érkeznek az elmúlt hetek folyamán. Hétfőn jó hírek érkeztek egy koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban, az Oxfordi Egyetem által fejlesztett potenciális koronavírus-vakcina erős immunválaszt váltott ki egy nagyméretű, korai szakaszú, embereken végzett vizsgálat során, a hétfőn publikált adatok szerint. Az Oxfordi Egyetem kutatói az AstraZeneca gyógyszergyártóval együttműködve ChAdOx1 nCoV-19-nek nevezik a kísérleti vakcinájukat. Az Oxfordi Egyetem Jenner Intézetének igazgatója elmondta, hogy az erős immunválasz azt jelenti, hogy a vakcina nagyobb valószínűséggel nyújt védelmet a vírus ellen. Az AstraZenca papírjai nagyot emelkedtek idén, a társaság részvényárfolyama idén 21,2 százalékkal került feljebb.

Hétfőn jó hírről számolt be a Pfizer és a BioNTech is, miután újabb adatokat tettek közzé a két cég kísérleti koronavírus vakcinájáról, amelyek azt mutatták, hogy a vakcina biztonságos, és immunválaszt váltott ki a betegekben. A múlt héten mindemellett azt is bejelentették, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságtól (FDA) két kísérleti koronavírus-vakcina kapott engedélyt a gyorsított jóváhagyatási eljárásban való részvételre.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink