Ősztől kitiltanak az óvodákból hat mesterséges ételszínezéket, a bölcsődei konyhákból minden műcukrot.
A kormány Európa legszigorúbb gyermek-közétkeztetési szabályait vezetheti be szeptembertől: kitiltja a háromévesnél fiatalabbak étkezéséből az édesítőszereket, a hat évnél ifjabbak pedig nem kaphatnak olyan élelmiszerfestékkel színezett ételeket, amelyeknek a címkéjén az uniós szabályok szerint fel kell tüntetni „A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat" feliratot – írja a Heti Válasz – online.
Ősztől kitiltanak az óvodákból hat mesterséges ételszínezéket, a bölcsődei konyhákból minden műcukrot. A lap vévigvizsgálta egy közepes szupermarket élelmiszer-címkéit, és arra jutott: 1. óvatosan kell bánni a tejtermékekkel, 2. az eperkonzerv nem az epertől piros, 3. ha tököt akarunk etetni a gyerekkel, adjunk neki egreses gyümölcsrizst.
A Heti Válasz összeállításában megírja, hogy bár az unió felnőttek számára biztonságosnak ítéli az élelmiszeripar által tömegével használt „rettenetes E"-ket, erős a gyanú, hogy szerepük lehet a krónikus gyulladásos bélbetegség kialakulásában. Hazánk élő bizonyíték lehet erre, a rendszerváltás óta az öt évnél fiatalabb gyerekeknél megötszöröződött a fekélyes betegség aránya - és hasonló történt a cseheknél is. A lapnak Veres Gábor, a Semmelweis Egyetem gyermekgyógyász docense elmondta: erős a gyanú, hogy a nyugati módszerekkel dolgozó élelmiszeripar lehet a felelős a Crohn-betegség kialakulásáért. A témában magyar orvosok vezető gasztroenterológiai lapokban közöltek cikkeket, legutóbb tavaly novemberben.