• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Erősítené az együttműködést a gyógyszerészekkel a tisztifőgyógyszerész

Lapszemle 2019.12.23 Forrás: drinfo.aeek.hu
Erősítené az együttműködést a gyógyszerészekkel a tisztifőgyógyszerész

A nem megfelelő gyógyszeralkalmazásnak nem csak súlyos egészségügyi, hanem egyben gazdasági következményei is vannak.

Dr. Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója december elsejei hatállyal kinevezte Dr. El Koulali Zakariást az OGYÉI Tisztigyógyszerészeti Főosztály új főosztályvezetőjévé, aki az országos tiszti főgyógyszerészi teendőket is ellátja. A dr.info.hu készített interjút a szakemberrel.

-  A tisztifőgyógyszerész egy elméleti „irodai munka”, vagy kijár a gyógyszertárakba, a kollégákhoz és gyűjti a véleményeket, észrevételeket?

- Ezt a munkát nem lehet az íróasztal mögül végezni, a feladatok ellátásához elengedhetetlenek a területen szerzett tapasztalatok, impulzusok, ezért ahogy eddig is végeztem helyszíni ellenőrzéseket, a továbbiakban is ragaszkodom ehhez a fajta „terepmunkához”. A jövőben minden ellenőrzést végző kollégámmal szeretnék közösen úgynevezett „páros ellenőrzéseket” végezni, mivel rendkívül fontosnak tartom, hogy első kézből kapjam az információt a munkatársaim szakmai tevékenységével és tapasztalataival kapcsolatosan. A folyamatos kapcsolattartás érdekében célom továbbá, hogy rendszeres időközönként szakmai rendezvényeket tartsunk, valamint azt a jó gyakorlatot is megtartom, hogy „az ajtóm mindig nyitva áll” a kollégáim előtt.

- A hazai gyógyszerész társadalom elégedett a helyzetével, a lehetőségeivel, vagy vannak olyan területek (jogszabályi, anyagi, ellátási), amin szükség lenne a változásra?

- Mint minden területen, természetesen itt is vannak nehézségek. Köszönettel tartozunk a lakossági gyógyszerellátásban dolgozó szakembereknek, gyógyszerészeknek, szakasszisztenseknek és asszisztenseknek, hiszen a nehézségek ellenére alázatosan és fáradhatatlanul dolgoznak a folyamatos és biztonságos lakossági gyógyszerellátás fenntartásáért. A generációváltással, a munkaerőt, valamint a jogszabályi környezetet érintő kérdésekkel mindenképpen foglalkoznunk kell. Célunk, hogy elérjük, hogy a fiatal gyógyszerészek számára perspektívát kínáljunk, valamint, hogy a közforgalmú és a kórházi gyógyszerészetben rejlő innovációs potenciált a lehető legjobban ki tudjuk használni, megteremtve az ehhez szükséges jogszabályi keretrendszert is. A betegek nagy általánosságban azt mondják, hogy a gyógyszerek drágák. Ez mindig relatív, európai vagy világviszonylatban milyenek az árak, illetve milyenek az állami támogatások?

- Ön azt mondta, hogy az egyik legfőbb célkitűzése a gyógyszerészekkel való együttműködés megerősítése. Milyen szinten? Kik között? Miért van erre szükség?

- Azt az álláspontot képviselem, hogy fontos, hogy a gyógyszerészeti hatóság egyszerre legyen támogató és szolgáltató hatóság, amely szükség esetén keményen és következetesen lép fel. Számunkra a legfontosabb szempont minden esetben a betegek érdeke. Mivel mi, tisztigyógyszerészek nem állunk folyamatos és közvetlen kapcsolatban a páciensekkel, így csak közvetve tudjuk javítani a betegek ellátását azzal, hogy rendszeresen ellenőrizzük a gyógyszerforgalmazó helyek működését és szakmai támogatást nyújtunk a közforgalomban dolgozó kollégáknak. Ehhez természetesen fontos, hogy a megfelelő szakmai szervezetekkel is kapcsolatban álljunk. Éppen ezért - ahogy eddig -, a jövőben is törekedni fogok a szoros együttműködésre a Magyar Gyógyszerészi Kamarával (MGYK), a Magángyógyszerészek Országos Szövetségével (MOSZ), valamint a Magyar Gyógyszerésztudományi Társasággal (MGYT), hiszen a gyógyszerész szakmának nagyon sok kérdésben egységes álláspontot kell képviselnie, szükség esetén pedig a közös érdekek mentén lehet elmozdulni. Szeretném, ha a fontos információk eljutnának minden gyógyszerészhez, ehhez azonban az szükséges, hogy az évi 4-5 nagyobb konferencián, szakmai rendezvényen való megjelenésen túl új megoldásokat is találjunk a gyógyszerészek hatékony és gyors tájékoztatása érdekében. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink