• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ételektől is függővé lehet válni

Lapszemle Forrás: fuggetlen.hu

Ugyanazok az agyi mechanizmusok jellemzők rájuk, mint a kábítószerekre.

Az agy a függőséghez hasonló jelenséget mutat a magas glikémiás indexű élelmiszerekre: fokozott éhségérzetet váltanak ki, az agynak a jutalmazásért és a sóvárgásért felelős területét stimulálják, ugyanazok az agyi mechanizmusok jellemzők rájuk, mint a kábítószerekre – idézte a Boston Children’s Hospital kutatóit a fuggetlen.hu.

Ezekre a magasan feldolgozott szénhidrátokra, a fehér lisztből, fehér rizsből, cukorral készült ételekre az agyunk túlzott éhségérzettel reagál. Ha sikerül csökkenteni a magas glikémiás indexű ételek fogyasztását, elejét vehetjük a ‘túlevésnek’ – különösen vonatkozik ez azokra az emberekre, akik el vannak hízva – magyarázza Dr. David Ludwig, a kutatás vezetője.

A magas glikémiás indexű élelmiszerek például a fehér kenyér, fehér rizs, a fánk, a corn flakes, paszternák, a krumpli, a cukor. Dr. Ludwig és munkatársai mérték a vércukorszintet és az éhségérzetet, miközben fMri-vel – funkcionális mágneses rezonanciás készülékkel figyelték az agy működését. Az étkezés után négy órán át tartották szemmel az agyi aktivitást, ez az időszak a meghatározó a következő étkezésnél az éhségérzetünkre.

12 elhízott vagy túlsúlyos ember vett részt a vizsgálatban. Kétféle, tejjel készült édes italt kaptak: ugyanannyi kalóriájú volt mind a kettő, ugyanolyan ízű és édességű. Csak az egyik magas, a másik alacsony glikémiás indexű szénhidrátot tartalmazott.  A nagy glikémiás indexű ital után a kísérlet résztvevőinél bekövetkezett a kezdeti hirtelen vércukorszint-emelkedés, amit négy óra múlva meredek esés követett. A vércukorszintben bekövetkezett esést erős éhségérzet kísérte, egyúttal intenzív aktivitás a nucleus accumbens-ben, a függő viselkedésért felelős agyterületben.

“Kutatási eredményeink arra engednek következtetni, hogy ha korlátozzuk a nagy glikémiás indexű szénhidrátok, mint a fehér kenyér és a krumpli fogyasztását, segít csökkenteni az elhízott emberek étel utáni sóvárgását és kontrollálni a túlevést" – mondja Dr. Ludwig.

Legolvasottabb cikkeink