Ugyanazok az agyi mechanizmusok jellemzők rájuk, mint a kábítószerekre.
Az agy a függőséghez hasonló jelenséget mutat a magas glikémiás indexű élelmiszerekre: fokozott éhségérzetet váltanak ki, az agynak a jutalmazásért és a sóvárgásért felelős területét stimulálják, ugyanazok az agyi mechanizmusok jellemzők rájuk, mint a kábítószerekre – idézte a Boston Children’s Hospital kutatóit a fuggetlen.hu.
Ezekre a magasan feldolgozott szénhidrátokra, a fehér lisztből, fehér rizsből, cukorral készült ételekre az agyunk túlzott éhségérzettel reagál. Ha sikerül csökkenteni a magas glikémiás indexű ételek fogyasztását, elejét vehetjük a ‘túlevésnek’ – különösen vonatkozik ez azokra az emberekre, akik el vannak hízva – magyarázza Dr. David Ludwig, a kutatás vezetője.
A magas glikémiás indexű élelmiszerek például a fehér kenyér, fehér rizs, a fánk, a corn flakes, paszternák, a krumpli, a cukor. Dr. Ludwig és munkatársai mérték a vércukorszintet és az éhségérzetet, miközben fMri-vel – funkcionális mágneses rezonanciás készülékkel figyelték az agy működését. Az étkezés után négy órán át tartották szemmel az agyi aktivitást, ez az időszak a meghatározó a következő étkezésnél az éhségérzetünkre.
12 elhízott vagy túlsúlyos ember vett részt a vizsgálatban. Kétféle, tejjel készült édes italt kaptak: ugyanannyi kalóriájú volt mind a kettő, ugyanolyan ízű és édességű. Csak az egyik magas, a másik alacsony glikémiás indexű szénhidrátot tartalmazott. A nagy glikémiás indexű ital után a kísérlet résztvevőinél bekövetkezett a kezdeti hirtelen vércukorszint-emelkedés, amit négy óra múlva meredek esés követett. A vércukorszintben bekövetkezett esést erős éhségérzet kísérte, egyúttal intenzív aktivitás a nucleus accumbens-ben, a függő viselkedésért felelős agyterületben.
“Kutatási eredményeink arra engednek következtetni, hogy ha korlátozzuk a nagy glikémiás indexű szénhidrátok, mint a fehér kenyér és a krumpli fogyasztását, segít csökkenteni az elhízott emberek étel utáni sóvárgását és kontrollálni a túlevést" – mondja Dr. Ludwig.