• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ettől a béremeléstől nem jönnek haza a külföldön dolgozó orvosok

Lapszemle 2020.10.09 Forrás: hvg.hu
Ettől a béremeléstől nem jönnek haza a külföldön dolgozó orvosok

Ausztriában dolgozó magyar orvosok szerint a béremelés szükséges, de önmagában nem elég ahhoz, hogy a külföldön dolgozó magyar orvosok visszatérjenek.

Van esély rá, hogy nem úgy sül el az orvosok béremeléséről (is) szóló, azóta a parlament által elfogadott törvény, ahogyan várták: a 2023-ig, három lépcsőben, 120 százalékkal emelkedő bérek sem biztos, hogy elég vonzók lesznek ahhoz, hogy az évek óta külföldön dolgozó magyar orvosok visszatérjenek Magyarországra. Görögországtól Ausztrián, Svédországon, Németországon és Anglián át Ausztráliáig külföldön dolgozó magyar orvosokkal beszélgetve nézte meg a hvg.hu, mennyire számítanak versenyképesnek az új bérek.

A hvg.hu megszerezte egy német állami kórház 2021 januárjától érvényes bértábláját, ami általánosnak tekinthető Németországban. E szerint egy kezdő általános orvos fizetése havonta 1 millió 660 ezer forintnak megfelelő euró, ami egy év után 1 millió 757 ezerre, két év után pedig 1 millió 824 ezerre nő. Ehhez képest az új bértábla szerint Magyarországon egy kezdő orvos 2021 januárjától bruttó 481 486, 2022-től bruttó 619 053, 2023-tól bruttó 687 837 forintot kaphat. A szakorvosok fizetése is többszöröse Németországban a Magyarországon dolgozókéhoz képest: kezdőként 2 millió 194 ezer forintnak megfelelő eurót, három év munkatapasztalattal pedig 2 millió 378 ezernek megfelelőt kapnak. És ezek csak az alapbérek, heti 40 órás munkaviszony esetén, az ügyeleti díj még erre pluszban jön rá.

Miklós 9 éve szülész-nőgyógyász Berlinben. A hvg.hu-nak azt mondta, 9 év alatt olyan szakmai tudást szerzett, amire Magyarországon esélye sem lett volna. „Tetszik, hogy a hálapénz itt ismeretlen fogalom és az állami alkalmazott orvosok is áttekinthető bértábla szerint kapják a fizetésüket, ami néhány évente emelkedik. Természetesen az ügyeleteket is rendesen megfizetik, a túlórákat pedig ki lehet venni szabadságként” – írta, hozzátéve, hogy őt személy szerint a hétvégén bejelentett magyarországi orvosi béremelés sem hozta volna vissza Magyarországra,

mert az itt eltöltött közel 10 év után a német rendszert, illetve mentalitást szoktam meg és nem hiszem, hogy a magyarhoz könnyen újra hozzá tudnék szokni. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink