• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Európában is egyedülálló a szemműtét Győrben

Lapszemle 2018.08.18 Forrás: kisalföld.hu
Európában is egyedülálló a szemműtét Győrben

Minden harmadik szürkehályog-eltávolításkor cilinderes műlencsét is beültetnek a páciens szemébe a győri kórházban.

Az eljárás gyakorlatilag a minél élesebb látást biztosítja, s nem pusztán hangzatos kijelentés, hanem tény, hogy Európában egyedülálló, amit Győrben már évek óta csinálnak - írja a kisalfold.hu.

Ideje ezért megismerni a műtéti technológiát, s nem utolsósorban választ adni arra a kérdésre, hogy ehhez ki mennyiért juthat hozzá, s milyen hosszú a várólista. Az operáló orvos nem a beteghez hajol le minden mozdulatnál, hanem egy monitoron látja – 3D-s szemüveggel –, amit csinál.

A műtéti beavatkozást a magyar egészségbiztosítás fedezi, tehát a betegnek nem kerül pénzébe. Nemtől, kortól független, hogy ki kaphat cilinderes műlencsét is, egyedül a szem állapota a döntő. A képek, amelyeket önök is látnak, egy idős asszony operációja közben készültek, így dr. Pesztenlehrer Norbert főorvos kijelentését megerősítheti ez a konkrét eset is. De legalább ennyire fontos, hogy az egészségbiztosító részéről nincs felső korlátja a műtétek számának, tehát akinél behelyezhető a műlencse, az meg is kapja.

Egyre nagyobb az igény

Elsősorban Győr-Moson-Sopron megye és Komárom-Esztergom nyugati járásainak pácienseit fogadja a győri intézmény, de máshonnan is érkeznek betegek a régió legnagyobb kórházába. A lencse aztán élete végéig bent marad az illető szemében. A Petzben 2015 óta alkalmazzák ezt az eljárást, legutóbb Barcelonában a Szemészeti Világkongresszuson számolt be Pesztenlehrer doktor az eredményekről, s arról a 3D-s műtéti technikáról, amelyet Győrben alkalmaznak. Egy civil számára is emészthető a látvány, pedig speciális szemüveggel több dimenzióban és nagy méretben láthatja magát a műtétet. Ennél fontosabb, hogy a páciens számára mennyire megterhelő maga a beavatkozás. Fájdalmat nem érezhet a beteg a mintegy negyedórás operáció közben, nyomást azonban igen, ami nem kellemes, de elviselhető. Főképp az eredmény ismeretében.

"Egyre nagyobb az igény a jó látásminőség iránt, s a szürke hályoggal operált betegeink mintegy 90 százalékánál sikerül a tervezetthez képest plusz-mínusz 0,5 dioptrián belüli értéket elérnünk adott távolságra. Ez európai viszonylatban is kimagasló eredmény. Ezekben az esetekben nem kell viselni távolra szemüveget a műtét után – mondta a főorvos. – Ezt azért is tudjuk elérni, mert az évi 3000 szürkehályog-operáció közül több mint ezer betegnél lehet alkalmazni a cilinderes műlencsét, megszűnhet az elmosódott látás." 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink