• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Évek óta nem fogadtak be új rákgyógyszert

Lapszemle Forrás: ATV

A legkorszerűbb terápiákat tehát nem finanszírozza az OEP.

Évek óta várnak az OEP-befogadásra az azok a rákgyógyszerek, amelyekkel a fejlettebb világban már régóta hatékonyan gyógyítanak, derült ki az ATV Szabad Szemmel műsorának riportjából. A WHO adatai szerint daganatos megbetegedések területén Magyarország negatív csúcstartó: 100 ezer főből 235-en halnak meg évente, arányaiban többen, mint Európában. A fejlett országban a daganatos beteg túlélési esélyei magasabbak, mint Magyarországon. A különbség Nyugat-Európa és Közép-Kelet Európa között is legalább 1,5-1,8-szoros.

Bodoky György, a László Kórház főorvosa kifejtette: a magyarországi daganatos betegek hozzájutnak a szükségesnek tartott gyógyszerekhez. Arra azonban érdemes odafigyelnünk, hogy az elmúlt esztendőben a gyógyszerek befogadásának üteme lényegesen lelassult: az utóbbi években a támogatásra beadott új gyógyszerek között nincs jóváhagyott, a legkorszerűbb terápiákat tehát nem finanszírozza az OEP.

A stúdióban Székely Tamás volt egészségügyi miniszter elmondta, Magyarországon nincs esélyegyenlőség az onkológia gyógyítás területén, hiszen például Közép-Dunántúlon nincs is ilyen centrum. Az itt élőknek sokkal többet kell utazni a gyógykezelésekre, mint másoknak. Noha az előző kormányzat elfogadott e tekintetben egy fejlesztést, az új kormány azonban leállította, majd ismét pályázatot írtak ki, emiatt csúszik a beruházás.

Baraczka Mariann, a Health Capital igazgatósági elnöke a műsorban azt mondta, hogy a szakmai protokollok alapján mindenhol azonos minőségű kezelést kellene kapniuk a betegeknek, ám a kórházak egyedi gazdasági helyzetétől függ, hogy a kisegítő terápiákat milyen színvonalon tudják a betegeiknek biztosítani.

Székely Tamás megjegyezte, hogy míg 2009-ben 362 milliárdot fordított a társadalombiztosítás a gyógyszerkasszára, idén pedig mintegy 80 milliárddal kevesebbet, 280 milliárdot. „Egyértelmű, hogy kevesebből nem lehet többféle gyógyszert finanszírozni" – tette hozzá.

Az OEP a műsornak küldött nyilatkozatában azt írta: a hazai gyógyszerár-támogatási szisztéma talán Európa legbonyolultabb és legellentmondásosabb támogatási rendszere volt, amely ennek köszönhetően nagyon sok ésszerűtlen kiadást okozott az államnak. „Most az egészségbiztosítási rendszer kiadásainak a felét az állam finanszírozza, és tartozik azzal a polgárainak, hogy takarékosan bánik a pénzükkel. Mindeközben a lehető legtöbb betegnek biztosítja a magas színvonalú ellátást" – indokolták azt, hogy miért csökkentették a gyógyszerkiadásokat. További részletek és a műsor videója itt