• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Évente egy kisvárosnyi ember halála lehetne elkerülhető

Lapszemle Forrás: atv.hu

Heves megyében lét éve hatszor annyi beteg halt meg, mint Baranyában.

Tényleg egyre hosszabbak a kórházi várólisták? Kik, és miért várnak különböző műtétekre Magyarországon? Igaz, hogy évekig kell fájdalomban élni, csak azért, mert a lista végén vagyunk? Az ATV Heti Napló riportja.

Kígyózó sorok a rendelőkben, órákat várakozó betegek a sürgősségi osztályokon, és többhónapos előjegyzések a műtéti várólistákon. Túlélni a magyar egészségügyet korántsem egyszerű, hisz az ágazat súlyos finanszírozási és szervezetségi problémákkal küzd, miközben úgy tűnik, mintha senkinek nem lenne érdeke, hogy ez megváltozzon.

Heczey István már több évtizede háziorvosként praktizál. Vele találkozik elsőként a beteg, mikor a megannyi kihívást jelentő gyógyulás rögös útra lép. Mint mondja, jelenleg alapvető hibák vannak a rendszerrel, melyben a háziorvos tulajdonképpen egyfajta menedzserként működik, hisz gyakorlatilag magasabb szintű vizsgálatokat nem kérhet, ezért áttételes úton kell neki irányítani a beteget. „Úgy tűnik, minden eszközzel megpróbálja pártunk és kormányunk a magánegészségügy irányába terelni a beteget. A látszat egyre inkább ez, mert a betegnek nincs türelme, és ha kellő anyagiakkal rendelkezik – pláne, ha a család összedobja az adott vizsgálatot –, inkább kifizeti, minthogy vár három hónapot" – magyarázta.

Ha pedig nincsen a betegnek pénze, akkor a háziorvost, a beutalót valamint a fizetést megkerülve a sürgősségi osztályokon jelentkezik ezzel leterhelve az amúgy is rosszul szervezett és szintén alulfinanszírozott rendszert. Közben finoman szólva is kevés a szakember, ami tovább nehezíti a helyzetet így előfordul, hogy több órát is várnia kell annak, aki segítségre szorul. Komáromi Zoltán egészségpolitikus szerint a területi adottságokat figyelembe véve kell megoldani a finanszírozást, mert mint mondja, brutális teljesítménykülönbségek vannak az egyes sürgősségi osztályok között.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai azt mutatják, hogy míg Baranya megyében 100 ezer lakosból több mint 4 ezren fordultak meg a kórházi sürgősségi osztályokon, Heves megyében még 600-an sem. Ugyanakkor 2016-ban itt hatszor annyi beteg halt meg, mint Baranyában. Békés megyében azonban a 1010 betegnek több mint négy százaléka vesztette életét a sürgősségi osztályokon Fejérben ez a szám 2-2,9 százalék között mozog.

További részletek a riportban.

Legolvasottabb cikkeink