• nátha
  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Évről évre nő a szerencsejáték-függők száma

Lapszemle 2019.08.12 Forrás: magyarnemzet.hu
 Évről évre nő a szerencsejáték-függők száma

A tudomány mai állása szerint a függőséget krónikus, visszaesésekkel jellemzett, központi idegrendszeri betegség okozza.

Három év alatt háromszorosára emelkedett az országban a szerencsejáték-függők száma. Ma nagyjából 2,5 millió embert érint a probléma, közülük nyolcszázezren mérsékelten, háromszázezren pedig krónikusan betegek – derül ki a Szerencsejáték Zrt. felméréséből. Ez utóbbi csoport tagjai azok, akik csak akkor döbbennek rá, hogy baj van, amikor már az életüket pókhálószerűen beszőtte a játékszenvedély, amelynek rabságából szinte soha vagy csak kínok kínjával tudnak szabadulni - írta riportjában a Magyar Nemzet Lugas melléklete.

Az Ébredések Alapítvány főorvosától, Bodrogi Andreától megtudjuk, ez a fajta függőség az úgynevezett viselkedési addikciók közé tartozik. Ezekben az esetekben a viselkedést belső kényszer irányítja, vagyis a szenvedélybetegnek „muszáj játszania” akkor is, ha elméletben tisztában van a következményekkel - írja a lap.

– E függőségnek számtalan válfaja van. Egyre több az online szerencsejátékos, akik az interneten játszanak, virtuális kaszinókban pókereznek, ruletteznek, és még számos más játékkal próbálnak pénzt nyerni a számítógép előtt ülve. Ami közös valamennyiben, az a fékezhetetlen vágy, hogy mindenáron játszaniuk kell. Amíg nem kezdik el a szenvedélyükké vált tevékenységet, folyamatosan emelkedik a szervezet belső feszültségszintje, amelyet aztán a játék során a megnyugvás, a relaxáltság állapota követ – ismerteti a fázisokat a doktornő.

Szakértőnk szerint a másik jellemző tünet a kontroll elvesztése: amikor elkezdődik a játék, az egyén már képtelen leállni. Ugyanúgy, ahogyan az alkoholfüggő nem tud meginni csupán egy sört, a játékfüggő sem tud egy menet után visszavonulni. Az még többé-kevésbé természetes, hogy minden játékos nyerni akar. Ám a függő, ha nyer – ami persze ritkább –, általában nem veszi ki a nyereményét, hanem tovább játszik. A kontroll elvész, és beindul az ördögi spirál, hogy a játékos visszanyerje az elvesztett pénzét. Ekkor már mindent alárendel a betegségének, s az amúgy tisztességes értékrendű személy hazudni és lopni kezd.

Arra a kérdésünkre, vajon a szervezetben mi okozza ezt, és miként lehet kezelni, úgy fogalmaz: a tudomány mai állása szerint a függőséget krónikus, visszaesésekkel jellemzett, központi idegrendszeri betegség okozza. Valószínűleg genetikai hajlam is szerepet játszik a szimptóma kialakulásában, de a kutatások szerint a felelős gént vélhetően nem lehet azonosítani. A teljes riport itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink