• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Évtizedekig lappangó betegség

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Hazánkban is megjelent a gyermekeknél a 2-es típusú cukorbetegség.

A korábban kizárólag felnőtteknél diagnosztizált betegség által érintettek száma folyamatosan nő – mondta Körner Anna, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekklinikájának docense. Mint kifejtette, először az Egyesült Államokban figyeltek fel az elhízott fiatalok számának drasztikus növekedésére, de a trend nálunk is jelen van a nyolcvanas évek óta.

Ma hazánkban a szerényebb becslések szerint is száz gyerekből tíz túlsúlyos, de mint a gyermekgyógyász elmondta, elképzelhető, hogy ez a szám közelebb áll a 15-16-hoz. Hazánkban az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által a 2005/2006-os tanévben a budapesti iskolások körében végzett vizsgálat szerint a 7-14 éves tanulók között a túlsúly és az elhízás előfordulása 25 százalékos volt, azaz minden 4. gyereket érintett.

2010-ben Magyarország csatlakozott a WHO gyermekkori elhízást monitorozó kezdeményezéséhez (WHO COSI-Childhood Obesity Surveillance Initiative), amelynek részeként az OÉTI vezetésével országosan 91 iskola 1291 hétéves tanulójánál végeztek tápláltsági állapotvizsgálatot a nemzetközileg elfogadott standard módszerekkel. Ennek alapján megállapítható, hogy minden ötödik fiú és minden negyedik lány túlsúlyos vagy elhízott.

- Az iskola-egészségügyi adatok a trendet jól tükrözik: eszerint csaknem minden korosztályban 1996 és 2006 között megháromszorozódott a kövér gyermekek aránya – közölte Tengelits András, az ÁNTSZ sajtóreferense.

- A negatív tendencia nem magyarázható pusztán genetikai tényezőkkel - véli Körner Anna. - Szerepet játszhat benne többek közt az egészségtelen, zsírban és koleszterinben gazdag táplálkozás, a mozgás hiánya, illetve az, hogy az iskolákban éppen azokra nem figyelnek oda a testnevelésórákon, akiknek súlyproblémáik vannak - fejtette ki a szakember.

A fiatal-, illetve gyermekkori elhízás elsősorban a szociálisan hátrányos helyzetben lévőknél jelentkezik. Az elhízott, túlsúlyos gyerekből nagyobb valószínűséggel válik túlsúlyos felnőtt, ugyanakkor gyakran előfordul, hogy serdülőkorban annyira megviseli az illetőt társainak megjelenésére vonatkozó gúnyolódása, hogy drasztikus diétázással átesik a ló túloldalára, és bulimiás vagy anorexiás lesz - tette hozzá a gyermekgyógyász.

Az orvos szerint fokozottan nehéz helyzetben vannak azok, akiknek a szülei is túlsúlyosak, hiszen az ilyen családban normává válhat a kövérség, egyáltalán nem tekintik azt gondnak, holott a túlsúly hosszú távon súlyos egészségi problémákhoz vezethet.