• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Évtizedes csúcson az egészségügy kiadásai

Lapszemle 2021.06.24 Forrás: vg.hu
Évtizedes csúcson az egészségügy kiadásai

Több mint egy évtized múltán ismét 5 százalék fölé ugorhatnak a GDP arányában mért, egészségügyre fordított állami kiadások.

Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a költségvetésből az állam gazdasági kiadásai, jövőre már meghaladják a működési ráfordításokat is. Bár a jóléti kiadások aránya tovább csökken, nyugdíjra és adókedvezményekre is gigantikus összegeket szán a kabinet, írja a Világgazdaság

Több mint egy évtized múltán ismét 5 százalék fölé ugorhatnak a GDP arányában mért, egészségügyre fordított állami kiadások, miután jövőre csaknem 1600 milliárd forinttal szán többet a kormány erre a területre, mint 2010-ben – derült ki a jövő évi büdzsé számaiból. Nyugdíjra és egyéb ellátásokra 2022-ben 4162 milliárd forintot tervezett be a kabinet, 6,5 százalékkal többet, mint az idén, ezzel mintegy 1200 milliárddal nőtt a nyugdíjkassza az elmúlt bő évtizedben. Bár még rengeteg bizonytalanság övezi a jövő évi növekedést, jó esély van arra, hogy a védelmi kiadások már megközelíthetik a NATO által is elvárt 2 százalékos GDP-arányos ráfordítást.

Valamennyi területre többet kíván elkölteni jövőre a kormány, ezúttal az állam működési kiadásai mellett a jóléti és gazdaságfejlesztési kiadások is számottevően bővülnek. Egyik területen sem tapasztalható azonban akkora mértékű forrásbevonás, mint az egészségügyben, amelyre 36 százalékkal tervezett be többet a kabinet. A leglátványosabb felfutás a kórházak esetében tapasztalható, az elmúlt bő évtizedben gyakorlatilag megháromszorozódott az állami ráfordítások értéke, a 2010-es 511 milliárd forinthoz képest jövőre már 1791 milliárdot fordít erre területre a kabinet. A járvány elleni védekezéssel kiegészült egészségbiztosítási alap mostani felduzzadását is jól példázza, hogy a 2010 óta tapasztalt 2000 milliárdos növekmény 50 százalékát két év alatt sikerült összehozni.

Legolvasottabb cikkeink