• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ez a tabletta nem lesz bevezetve Magyarországon

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet - Magyar Hírlap

Harmincnyolc klinika évente három napig nem vállal abortuszt.

Amíg a KDNP a kormány meghatározó része, nem lesz abortusztabletta Magyarországon – mondta az MNO-nak Semjén Zsolt pártelnök-kormányfőhelyettes a magzatelhajtó szer elleni tiltakozó megmozduláson. Az Alfa Szövetség tüntetésén felszólalt jogász és idegsebész is, illetve a sovinizmus vádját elhárítandó egy „abortuszmegtérő" nő is. A vihar árnyékában viszonylag kevés életvédő, de annál több médiamunkás jelent meg azon a demonstráción, amelyet az egészségügyi államtitkárságnak otthont adó erőforrástárca Arany János utcai székháza elé szervezett az Alfa Szövetség az abortusztabletta lehetséges engedélyezése ellen.

A figyelemfelhívó címet („Ne vedd be a hazugságot") választó eseményen viszont megjelent néhány politikus is; a tablettát élből elutasító Kereszténydemokrata Néppárt vezetői – Semjén Zsolt elnök és Bagdy Gábor fővárosi frakcióvezető – és a jobbikos Novák–Dúró házaspár – írja a Magyar Nemzet – online.

Néhány nappal ezelőtt azt a hírt kaptuk, hogy Magyarországon újra jőnek s kopogtatnak; pontosan azok a személyek, csoportok, szervezetek, akik 2005 májusában is kopogtattak. Akkor azt sikerült elérnünk, hogy a szer gyártója elállt a szer forgalmazásától, amire mi a méregtabletta kifejezést szoktuk használni – nyilatkozta az Alfa Szövetség elnöke, dr. Téglásy Imre, aki felidézte azt is, hogy a hatóanyag gyártói annak idején azért váltottak nevet, mert nem vállalták a Hitler gázkamráiban alkalmazott ideggáz anyagával kapcsolatos felelősséget. „Erre mondja József Attila, hogy tőke és fasizmus jegyesek" – tette hozzá. Úgy véli, ez a „rejtőzködő fasizmus" most is rá akarja szedni egy egész ország népét, lakosságát, kormányát, tokkal-vonóval. Nem közismert tény, de van Magyarországon ma 38 klinika, amely minden évben vállal 3 napot, amikor nem hajt végre abortuszt; ezt az Alfa Szövetség érte el. Ilyenkor esélye van a gyermekét teherként hordó anyának arra, hogy „áldott, dicsőséges állapotban legyen" – mondta dr. Téglásy.

Csókay András idegsebész az emberiség óriási bajba jutottságát látja abban, hogy ilyen eseményeken kell összejönni. Annak mindenesetre örül, hogy a magyarok 2010-ben egy olyan kormányt választottak, amely az új alaptörvénybe belevette az emberi élet védelmét a fogantatástól kezdve. De csak ítélet nélkül beszélhetünk. Mindent elront, ha elkezdünk gyilkost kiabálni anyára, apára, nőgyógyászra, orvosra. Vigyázzunk, szelíden kell erről nyilatkozni – figyelmeztetett a világhírű szakember, aki hozzátette, Magyarországon ma naponta 150-153 abortusz történik, az EU-ban 6-7 ezer, a világon 110-150 ezer művi magzatgyilkosság. Krisztus után 1960 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a tudomány mindenféle vallási érzület nélkül bebizonyítsa, hogy az emberi élet nem a születéssel kezdődik, hanem a fogantatás pillanatában, ezért Nobel-díjat is adtak – mutatott rá az idegsebész. Mi lenne, ha valamilyen megfontolásból most napi százötven, 10 éves gyermeket kivonnának az élők sorából krízishelyzetre hivatkozva – vetette fel a kérdést Csókay.

Jobbágyi Gábor jogászprofesszor megrökönyödve beszélt a tabletta múlt hét végi híréről, amit puccsként értékelt, hiszen sem politikusok, sem az emberek nem tudtak arról, hogy a szer átmegy az első rostán. Folyamatosan mondják, hogy EU-s kötelezettség. Nem igaz. Az a helyzet, hogy az írek csatlakozásakor az unió azt kérte, liberalizálják az abortusztörvényt, Írország viszont ebbe nem ment bele, mégis felvették, mondván, az abortusz szabályozása „nemzeti hatáskörbe tartozik" – tette hozzá Jobbágyi. Mint az köztudott, a mai fiatal párok 15-20 százaléka meddő, erről pedig köztudott, hogy felelőssé tehető érte a hormonális fogamzásgátlás – folytatta Jobbágyi, aki arról is tud, hogy a legtisztább svájci tavakban és az Északi-sarkon is kimutatták a csapadékvízben jelen lévő fogamzásgátlót.

Az Alfa Szövetség számos kritikát kapott a fejére amiatt, hogy nők véleményét nem artikulálják, így került a szerdai programba Margaret Cuthill, aki a brit abortuszáldozatok koordinációjában dolgozik. Elmondta, 20 évvel ezelőtt vezették be az Egyesült Királyságban a tablettát. Személyesen érintett.

"Az első abortusz, amit személyesen megtapasztaltam, 27 éves koromban történt, a második 37 évesen. Semmiféle gyógyító beavatkozás nem volt, egészen a második beavatkozásig, amikor is a beavatkozás után is „terhes" maradtam. Kiderült, hogy ikreket vártam, még az abortuszt elvégző orvos sem tudta. Ekkor már 20 hete vártam a gyermekemet, így teljesen átvilágítottak. Ez törte meg a gyermek iránti elutasításomat, rögtön, amint megláttam a kisbabát, eldöntöttem, hogy nem fogom hagyni, hogy ezt a gyereket megöljék. Az a horror, amit átéltem, amit tettem, öngyűlöletet keltett bennem. Nem tudtam a tükörbe nézni, egy olyan nőt láttam, aki megölte a saját gyermekét. Ettől a perctől kezdve anyaként kezeltem az állapotomat" – emelte ki Margaret Cuthill, akinek 4 hónappal később megszületett a lánya, akit Budapestre is magával hozott.

A Magyar Hírlap – online  arról cikkezett: a KDNP elnöke újságíróknak úgy nyilatkozott, amíg a pártjának hangsúlyos szerepe van a parlamentben és a magyar közéletben, ez a készítmény nem kerülhet forgalomba. Semjén Zsolt kifejtette, megnyugtatóak Szócska Miklós államtitkár napokban tett nyilatkozatai, melyek szerint az abortusztabletta bevezetésére nem kerül sor Magyarországon. Hozzátette, mindegy, hogy a KDNP a kormány vagy az ellenzék oldalán áll a jövőben, az igazságot és az életvédő álláspontot képviseli. „A szocialista kabinet idején is megpróbálták bevezetni ezt a gyógyszernek nevezett mérget, amely ellen akkor is tiltakoztam, ahogyan most is tiltakozom" – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Az ország két éve olyan kormányt választott, amely az új alkotmányba belefoglalta a magzati élet védelmét, és harcol az utóbbi évszázad talán legnagyobb problémája ellen – emelte ki Csókay András idegsebész, az abortusztabletta bevezetése ellen tiltakozó tegnapi megmozduláson, aki hangsúlyozta: „A tudomány bebizonyította, az emberi élet nem a születéskor, hanem a fogantatás pillanatában kezdődik, ezért a hippokratészi eskü alapján egyetlen orvos sem járulhatna hozzá a tabletta bevezetéséhez".

Az EU az abortuszszabályozást nemzeti hatáskörbe utalta, ez abból is látszik, hogy országonként különböző a szabályozás" – mutatott rá Jobbágyi Gábor jogászprofesszor, aki hozzáfűzte azt is, felmerül a kérdés, egy gyógyításra és megelőzésre rendelt intézményrendszerben hogyan lehet tömegesen alkalmazni élet- és egészség-ellenes beavatkozást.