• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

„Ez durva, igazi sokk” - mondja a túlélő

Lapszemle 2020.11.26 Forrás: 24.hu
„Ez durva, igazi sokk” - mondja a túlélő

Míg nálunk titkolják, máshol bemutatják a koronavírus elleni kórházi küzdelmet - nemzetközi körkép. 

Nemcsak a magyar egészségügy került kritikus helyzetbe a koronavírus-járvány második hulláma miatt, a legjobban felszerelt európai kórházak sem bírják a terhelést. A különbség az, hogy ott ezt nem is titkolják a közvélemény elől, a túlterhelt intenzív osztályokat pedig nem zárják el a sajtótól, írja a 24.hu. 

Míg Magyarországon a kórházak állapotáról csupán Facebookon kifakadó orvosok, elvétve nyilatkozó kórházigazgatók és az operatív törzs szegényes adataiból tájékozódhat a közvélemény, több országban is beengedik az egészségügyi frontvonalba a kamerákat, hogy megmutassák: miért szükségesek a korlátozások, és miért kell azokat betartani.

A helyzet Nagy-Britanniában a legkritikusabb, ahol december 2-ig vezettek be szigorításokat: a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a szabadidőközpontok, az edzőtermek, a mozik, a pubok, a bárok és az éttermek bezártak, a lakosok pedig csak meghatározott indokkal hagyhatják el az otthonukat. Liverpool a legfertőzöttebb angliai térségek közé tartozik. A városban és tágabb környezetében két héttel ezelőtt százezer lakosonként 351 fertőzöttet találtak, Anglia egészének átlagában ugyanakkor százezer lakosra 153 koronavírus-fertőzött jutott ugyanabban az időszakban. A városban tömegtesztelési program kezdődött, miközben a kórházak alig győzik a betegek ellátását. A liverpooli önkormányzat úgy döntött, ezt meg is kell mutatni a lakosságnak, hogy mindenki lássa, miért kell betartani a szigorú szabályokat.

Meg akarjuk mutatni, mi zajlik a kórházak Covid-osztályain – kezdte az önkormányzat által közreadott videóban a polgármester, aki méltatja azokat az orvosokat és ápolókat, akik a kötelességükön felül is támogatják a kórházi ellátásra szoruló betegeket, minden egyes nap az életüket kockáztatva. 

Miközben azt mondja, hogy a védőfelszerelés lett az új normalitás, a videóban szkafanderszerű ruházatban gyógyító és adminisztráló egészségügyi dolgozókat mutatnak, később felfedve azt is, kik vannak a védőrétegek mögött.

A vírus elszabadult, és nem kíméli azokat, akiket megfertőz. Nem diszkriminál, így a kórházak Covid-osztályain akár az ön anyukája, apukája, gyereke, nagymamája vagy bármelyik családtagja feküdhet valamelyik betegágyon. Senki sem immunis, ezért fontos megmutatni, hogy mi zajlik a kórházakban – mondja a polgármester, aki leszögezi azt is a videóban, hogy két választásunk van: teszünk valamit annak érdekében, hogy a vírust kontroll alatt tartsuk, vagy nem teszünk semmit és hagyjuk terjedni.

A SkyNews riportja betekintést nyújt abba, hogyan menedzseli egy kórház ezt a rendkívül nehéz helyzetet. A 98 százalékos kapacitáson működő coventryi kórháznak külön operatív törzse van, ami naponta elemzi az adatokat. A kórház vezetői, orvosai és ápolói tisztában vannak azzal, pontosan mennyi fertőzöttet látnak el, hány beteg van intenzív osztályon, amit nem csak napról napra, de óráról órára monitoroznak. Döntenek kritikus kérdésekről is, például arról, folytatódhat-e a kórház onkológiai kezelési programja. A riportban nyilatkozó orvos szerint az egyik legnehezebb tél vár a brit egészségügyi rendszerre, mert miközben folyamatosan érkeznek a súlyos és a kevésbé súlyos koronavírusos esetek, a nem covidos betegek ellátása is a megszokott rendben zajlik.

Legolvasottabb cikkeink