• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ez jön a koronavírus után: már neve is van

Lapszemle 2020.10.10 Forrás: portfolio.hu
Ez jön a koronavírus után: már neve is van

Brit orvosok szerint attól, hogy a vírus átment a szervezeten, még megtalálható kisebb „kiszerelésekben”.

Bár valószínűleg még évek kellenek ahhoz, hogy tisztán lehessen látni minden, a koronavírus által okozott szövődményt az emberi szervezetben, egyre több kutatócsoport foglalkozik a COVID-on átesett betegek utánkövetésével. Az eddigi eredmények alapján egyértelműen kijelenthető, hogy sokaknak nem ér véget olyan gyorsan a koronavírusból való felépülés, ennek az állapotnak már nevet is adtak: elhúzódó COVID. Azt is lehet már látni, hogy nem kell feltétlenül kórházi kezelésen átesnie valakinek ahhoz, hogy még hónapokig nyögje a koronavírus szövődményeit, írja a Portfolio.

Az elhúzódó koronavírusos állapotnak nincs két egyforma tünete, de ha mégis ki kellene emelni egyet, ami a legtöbb embernél jelentkezik, akkor az a bénító fáradtság. De ott vannak még az olyan tünetek is, mint légzési nehézség, köhögés, izomfájdalom, hallás- és látásproblémák, az ízlelés és szaglás elvesztése, valamint a szívet, tüdőt és beleket érintő károsodások. Mindezek mellett mentális eredetű problémák is fennmaradhatnak, mint a depresszió, szorongás, és a zavart gondolkodás.

Egy dublini tanulmány szerint a vizsgált emberek fele tíz héttel a vírust követően is fáradtságról panaszkodtak, harmaduk fizikailag arra sem volt képes, hogy visszamenjen dolgozni. Ami ijesztő, hogy az orvosok nem találtak kapcsolatot a koronavírus lefolyásának súlyossága és a fáradtság tünetének fennmaradása között. Más orvosok szerint azok, akiknek tüdőgyulladást is okozott a koronavírus, több szövődménnyel találkozhatnak.

Nem tudni pontosan, miért okozhat elnyúló tüneteket a koronavírus egyeseknél, brit orvosok szerint abban lehet a válasz, hogy a vírus attól, hogy átment a szervezeten még megtalálható kisebb „kiszerelésekben”. Annál, aki hasmenéstől szenvedett, a belekben még fellelhető lehet a vírus, aki pedig a szaglását vesztette el, az idegsejtekben maradhatott a vírusból – állítja Tim Spector, a King’s College London professzora.

A másik probléma, hogy a koronavírus a testünk több sejtjét is képes közvetlenül megfertőzni, ez pedig túlzott immunreakciót válthat ki a szervezetből, ami szintén jelentős károkat okozhat. Vannak, akik szerint az immunrendszer nem tud a normális állapotba visszatérni a vírus után, ez pedig rossz egészségi állapotba torkollhat.

Legolvasottabb cikkeink