• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ez lehet az egészségügyi változások kottája?

Lapszemle Forrás: portfolio.hu

Megvan, mire készül az Orbán-kormány a következő három évben, ha az OECD jelentés az alap.

Ha valóban az OECD kottájából játszik majd a kormány a következő három évben, akkor elsősorban az egészségügy és az oktatás hatékonyságának javításába, a bürokrácia további csökkentésébe és az adórendszer finomhangolásába foghatnak bele - derül ki a nemzetközi szervezet közelmúltban tett ajánlásaiból. Az Orbán-kormány egyébként évek óta jó viszonyt ápol a szervezettel, ennek adta újabb jelét a múlt héten Lázár János - írta a portfolió.hu.

A múlt heti Kormányinfó nevű sajtótájékoztatón beszélt arról Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter , hogy a kormány áttekintette a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Magyarországról szóló jelentését , illetve az abban foglalt javaslatokat. Elmondása szerint ez lesz a váza a kormánytagok tegnap elindult értékelésének is. Hozzátette: a kormányfő minden tárcától június 30-ig akciótervet vár az OECD jelentésében érintett területekről.

A májusban közzétett dokumentum az egészségügy kapcsán megjegyzi, hogy még mindig túlságosan kórház-központú, a magyar betegek által az átlagosan a kórházban töltött napok száma lényegesen magasabb, mint az OECD átlaga. Ezen a szervezet szerint az egynapos sebészet elterjesztésével lehetne segíteni, példaként hozzák fel az egyszerűbb hályogműtéteket, melyeknek 80 százalékát már egynapos ellátás keretében oldja meg a tagállamok többsége, Magyarországon viszont ez az arány még alig 40 százalék. A dokumentum kiemeli, hogy az elmúlt években nőtt az egészségüggyel kapcsolatos elégedettség, de még így is elmarad a régió és az OECD átlagától. Hangsúlyozzák, hogy összességében az egészségügyre fordított kiadások nem kirívóan magasak Magyarországon, a kiadások szerkezete viszont sajátos, hiszen gyógyszerre a szervezet átlagánál többet költenek a magyarok. Ezen a téren a kormány is próbálkozott már csökkenteni az egyensúlytalanságot, hiszen az utóbbi években szorgalmazták a generikus gyógyszerek arányának növelését, illetve a gyógyszergyártók versenyeztetésétől remélik, hogy leszorítja majd a költségeket.