• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ez lesz a nagy lecke Benedának augusztustól

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

A kiszámíthatatlan foglalkoztatási és szociális politika mellett a fiatalok nem mernek több gyermeket vállalni.

Az Európai Unió tagállamainak többségében - köztük Magyarországon is - 2008 és 2014 között nőtt a mélyszegénység és társadalmi kirekesztettség veszélyével fenyegetett társadalmi csoportba tartozók száma - derült ki az Európa 2020 nevű program céljainak megvalósulását követő jelentésből, amely alaposan rácáfolt a magyar kormány eddigi propagandaadataira. Valójában itthon egyre drámaibb a helyzet, a szakértők egységesek abban: csak az elvándorlás lassítása és a bevándorlás támogatása javíthatna Magyarország népesedési adatain, mert a kiszámíthatatlan foglalkoztatási és szociális politika mellett a fiatalok nem mernek több gyermeket vállalni. A bizonytalan létkörülményeken azonban az sem változtat, hogy hamarosan lecserélik a kérdéssel foglalkozó kormányzati vezetőt - járta körül a témát a népszava.hu.

Augusztus 1-től új ember ül a humántárca család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkári székében. A hírt néhány hete olyan későn jelentette meg a távirati iroda, hogy már senkit nem érdekelt. Nem mintha délidőben komolyabb felhördülést váltott volna ki, hogy a posztot eddig betöltő Fürész Tündét - akinek sikerült oly észrevétlennek maradnia az utóbbi két évben, hogy sem a nevét, sem az arcát, leginkább pedig a munkája eredményeit nem ismeri senki ebben az országban - Beneda Attila váltja hamarosan

A demográfiai elemzésekkel foglalkozó kutatók kimutatták, hogy a fiatal párok gyermekvállalási kedvét nem lehet növelni azokkal az eszközökkel, amelyekkel az utóbbi évtizedek magyar kormányai, köztük Orbán Viktor valamennyi kabinetje próbálkozott, mert az emberek többsége normálisan végig gondolja, hogy a gyermek nem a gyet, gyes és társaik pár évére lesz a család része, felnevelése és támogatása, elindítása az életbe 2-3 évtizedes projekt, ami ráadásul az idő előrehaladtával egyre többe kerül.

Az egyetlen dolog tehát, amivel kedvet lehetne csinálni ahhoz, hogy több gyermek szülessen, a gazdaság stabil, valódi munkahelyeket teremtő fejlődése, az ehhez kapcsolódó kiszámíthatóan állandó szociális politika, lakáspolitika, egészségügyi és oktatási politika. A biztos jövőkép - ami a magyar emberek többségének nincs, s a keringőző politikus a megmondhatója, a mostani kurzus kegyeltjeiben is csak ingatag illúzió. Míg 2008-ban 116,2 millió ember élt nyomorban az EU területén, addig 2014-re már 120,9 millió (tavalyi adatok még nincsenek). Ez a teljes uniós népesség majdnem negyede, a 24,1 százaléka. Nőtt a súlyos anyagi nélkülözésben élők száma is, 8,5 millióról 8,9 millióra, a kilátások tehát folyamatosan romlanak.

Az új népesedéspolitikai helyettes államtitkárnak tehát azzal kell szembenéznie - ha akar egyáltalán érdemben foglalkozni a kérdéssel -, hogy miért romlik a magyar szülők és potenciális szülők személyes biztonságérzete. Miért gondolják azt, hogy ha egyre rosszabb az állami egészségügyi ellátás és az oktatás színvonala, ha ki kell, és ki lehet venni a gyereket 16 évesen az iskolából, hogy beállhasson közmunkásnak, ha az állam nem azokat támogatja, akikre ráomlik a tető, és főként, ha minden felmérés szerint a gyermekvállalás egyet jelent a szegénység kockázatával, akkor a fiatalok bátran vállalják a második, harmadik gyereket is...

Legolvasottabb cikkeink