• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ez mentené meg a magyar egészségügyet

Lapszemle Forrás: vs.hu

Az államtitkár öt pontja - és ami még hiányzik ahhoz, hogy eredményt hozzon a szakértő szerint.

A kormány a múlt héten rábólintott Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár reformjavaslataira. Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász segítségével a vs.hu portálja megnézte, milyen eredményt hoznának az öt pontba foglalt tervek, és mi hiányzik belőlük.

Az első pont: Több lehetőség a háziorvosoknak - Az egészségügy szervezésének alapja, hogy a beteg először a háziorvoshoz forduljon. Neki kell kiszűrni, hogy a probléma helyben orvosolható-e, vagy komolyabb kórházi vizsgálatokra van szükség. Ha ez a rendszer működne, a betegek kevésbé terhelnék a rendelőket és kórházakat olyan bajokkal, amelyek egy gyógyszer felírásával megoldhatók. A tervek szerint a jövőben a szimpla receptfelíráson, vérnyomásmérésen, egyszerű vizsgálatokon túl komolyabb feladatokat is kapnának a háziorvosok. Az ellátás ezzel közelebb kerülhet a beteghez. A vidéken élőknek ritkábban kellene a városi vagy megyei kórházba utazniuk.

A háziorvosi hivatás nem elég vonzó. A háziorvosi kar elöregedett, nincs elég utánpótlás. A 6500 praxis közül jelenleg 252 több mint fél éve nincs betöltve. Ahogy térképünkön is látható, nem csak kis falvakról van szó. Több budapesti kerületben és vidéki városban sincs mindenhol felnőtt vagy gyermek háziorvos. Azt egyelőre nem látni, mitől válnának ezek a helyek egyszeriben vonzóvá a fiatal orvosoknak
A második pont: Kancellárok a kórházak élére - Az egyetemek gazdasági működését ma már kancellárok felügyelik, a kórházakba kinevezett biztosokat valószínűleg nem így fogják hívni. Még a szerepük sem egészen tisztázott. Egyelőre annyi körvonalazódott, hogy térségenként 6-8 kórháznak lenne egy kancellárja. Feladatuk annyiban hasonló lenne az egyetemi kancellárokhoz, hogy nekik is az állami pénzek felett kell őrködniük.

A kórházi adósság folyamatos újratermelődését azonban valószínűleg ők sem tudnák megakadályozni. Az ugyanis a legtöbb esetben nem a kórházi menedzsmentek hibás vagy felelőtlen döntései miatt keletkezik, hanem az ellátás alulfinanszírozottsága miatt. Ezt a helyzetet csak a kórházak támogatásának alapját jelentő homogén betegségcsoportok (HBCS) után fizetett állami pénzek reális szintre emelése oldhatná meg.

További részletek a portálon olvashatók!