• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ez vár ránk az oltás után szakértők szerint

Lapszemle 2021.03.26 Forrás: Napi.hu
Ez vár ránk az oltás után szakértők szerint

Nem szabad belefáradnunk a maszkhordásba, a távolságtartásba és a kézmosásba, mert akkor nem tudjuk majd maximálisan élvezni az oltás előnyeit.

Ne legyünk kishitűek, minden eszköz a kezünkben van, hogy megvédjük magunkat. A védőoltás mindazonáltal nem csodaszer, és tévhit, hogy az oltás után eldobhatjuk a maszkot. A fertőződés, a vírus átadása ugyanúgy előfordulhat, csak a betegség lefolyása lesz enyhébb - hangzott el többek között egy szerda esti online beszélgetésen, amelyen a járvánnyal és a vakcinákkal kapcsolatos újdonságokról kérdezte Oroszi Beatrix epidemiológus, járványügyi szakértőt és Jakab Ferenc akadémikus virológust Constatin Tamás gyerekorvos, s amelyet a napi.hu ismertetett.

A járvány kifutásának legjobb forgatókönyve az eradikáció, a vírus eltüntetése lenne, ezt azonban idáig csak a fekete himlő kórokozójával sikerült elérni. A lakosság oltottságának függvényében bizonyos területekről el lehetne tüntetni a vírust, a behurcolhatóság azonban akkor is fennáll. Rövid távon inkább az a reális cél, hogy a védőoltásokkal felépítsünk egy olyan védettséget, ami a súlyos lefolyás és a halál ellen megvédi a népesség nagy százalékát, és megtanulunk együtt élni ezzel a vírussal - vázolta a lehetőségeket Oroszi Beatrix. Szerinte belátható időn belül ez elérhető, érdemes érte hajtani, küzdeni, s szerinte ettől karnyújtásniyra vagyunk.

Az oltások hatékonysága ugyanakkor nem 100 százalék, nem is oltható mindenki, és az is előfordul, hogy valakinél nem vált ki védettséget vakcina, ezeknek az embereknek a terápia jelent megoldást, ezért folytatni kell a terápiás gyógyszerek fejlesztését is - tette hozzá Jakab Ferenc. Nagy tévhitnek nevezte, hogy az oltás után eldobhatjuk a maszkot és mindent ugyanúgy folytathatunk. Látunk példát oltás után előforduló fertőződésre és akár oltottan is átadhatjuk a vírust, csak a betegség lefolyása és a tünetek lesznek sokkal enyhébbek, és a vakcina az életveszélyes állapotoktól ment meg - hangsúlyozta Jakab.

A védőoltás csak egy az eszközök között, s bár a leghatékonyabb, de nem csodaszer, a maszk, a távolságtartás és a kézmosás pedig továbbra is fontos elem - emelte ki Oroszi Beatrix is. További részletek a cikkben, a teljes beszélgetés itt látható