• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ez várna a nyugdíjasokra - itt az újabb javaslat

Lapszemle Forrás: Napi Gazdaság

A jelentés nem nevezi nevén, de akár újabb nyugdíjkorhatár emelésre is gondolhatnak.

Nem javasolja a nyugdíjrendszer teljes – Orbán-kormány előtti időszakra visszatérő – rehabilitálást a GKI Gazdaságkutató Zrt. tanulmánya, amely az MSZP Táncsics Alapítványának megrendelésére készült. Jöhet viszont a tb-kártyapénz - írja a Napi Gazdaság.

A magyar társadalombiztosítási nyugdíjrendszer már ma rendkívül bonyolult, nem érdemes azt újabb ötletetekkel, algoritmusokkal tovább bonyolítani - reflektál a GKI Gazdaságkutató Zrt. jelentése, azon kezdeményezésre, amely például a nyugdíj összegét a felnevelt gyerek számával korrigálná.

A GKI megítélése szerint kisebb kockázatok mellett a jelenlegi tb-rendszer fenntartható egy-két évtizedig, hosszabb távon azonban újabb módosításokra lesz szükség, részint a társadalom elöregedése másrészt a terjedő minimálbéres foglalkoztatás miatt, amely rendkívül alacsony nyugdíjakat fog eredményezni.

A GKI szerint az Bajnai, majd Orbán-kormány alatt megszüntettet korhatár alatti nyugdíjba vonulás rendszerét nem szabad visszaállítani, ugyanakkor a korábban az akkori szabályok szerint öregségi nyugdíjat szerzett, ám azóta megszüntetett nyugdíjak és nyugdíjasok helyzetét rendezni kell, úgy hogy ezen személyek újra - és visszamenőlegesen nyugdíjasnak tekintsék.

Az elmúlt két évben bekövetkezett átalakítások legnagyobb vesztesei a korhatár alatti rokkantak voltak, amely mintegy 200 ezer főt érint. Ők elveszették a nyugdíjukat, helyette szociális járadékot kapnak, amely a kötelezően elrendelt felülvizsgálat után vélhetően 10-15 százalékos csökkenéssel jár, ami kiadási oldalon megtakarítást jelent - ugyanakkor nem világos, hogy ezzel szemben a rendszer átalakításnak költségei hogyan alakultak. A GKI javaslata szerint a korhatár alatti nyugdíjak finanszírozását a nyugdíjalapból kell végezni és ezen ellátásokat újra nyugdíjjá alakítani.

A hosszú távú fenntarthatóság érdekében újabb változtatásokra is szükség lesz - a jelentés nem nevezi nevén, de akár újabb nyugdíjkorhatár emelésre is gondolhatnak. A lényeg azonban, amire a GKI is felhívja a figyelmet, hogy ezeket az elkerülhetetlen lépéseket konszenzussal kell meghozni, illetve nagyon fontos a kommunikáció. A GKI javaslata szerint a meg kell erősíteni a talpon marad második pillért - vagyis az önkéntes nyugdíj-előtakarékosságot, ezekhez újabb ösztönzőket is érdemes bevetni.

A nyugdíj és az egészségbiztosítás rendszer finanszírozásban vissza kell térni a társadalombiztosítási elvekhez, vagyis a befizetések és szolgáltatások között szorosabb kapcsolatot kell teremteni. Ezt szolgálná nyugdíjágon az egyéni számla kialakítása, míg egészségbiztosításban befizetnék az egyösszegű tb-kártyapénzt. További ötletek és részletek a teljes cikkben

A korengedményes nyugdíj jogintézményének újbóli, átalakított formában történő bevezetését javasolja a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége - a Népszava cikke