• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ezek a legfontosabb tudnivalók vakcináról, oltási tervről

Lapszemle 2021.01.07
Ezek a legfontosabb tudnivalók vakcináról, oltási tervről

Jelenleg összesen több mint száz oltóanyag esetében folynak klinikai vizsgálatok világszerte.

A kormány 17,5 millió adag vakcinát kötött le a különböző gyártóknál. Elsőként a Pfizer–BioNTech vakcináját engedélyezték, ám az orosz vakcinából már novemberben érkezett Magyarországra néhány adag. Miután a szert bevizsgálták, hazánk hamarosan bekapcsolódhat a Szputnyik V nevű oltóanyag tesztelésébe, amelyhez 3000 önkéntest keresnek, írja a Magyar Nemzet online.

A magyar kormány sokféle vakcinát kötött le, mivel ezekre óriási igény mutatkozik világszerte, és nem biztos, hogy egyfajta vakcinából a lehető legrövidebb idő alatt eleget tudtak volna szállítani hazánkba.

A hatóságok elsőként a Pfizer–BioNTech oltóanyagát engedélyezték, és ezzel kezdték el beoltani a leginkább veszélyeztetett egészségügyi dolgozókat. Az oltás egy mRNS-technológián alapuló vakcina. A technológia lényege, hogy az emberi sejtekbe a vírus RNS-ének, vagyis örökítőanyagának egy szakaszát juttatják be, és ennek alapján a sejtek előállítják a vírus egy, ilyen formában ártalmatlan fehérjéjét, amely azonban kiváltja a vírus elpusztításához szükséges immunreakciót.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) uniós forgalmazásra ajánlotta szerdán az amerikai Moderna által kifejlesztett, az új típusú koronavírus elleni oltóanyagot.

A vakcinát már használják az Egyesült Államokban, Kanadában és Izraelben is. A gyártó előrejelzése szerint 2021-ben összesen 600 millió dózis előállítására lesz képes – ebből az EU előzetesen 180 millió adagra jelentkezett be. Akárcsak a Pfizer és a BioNTech vakcinája esetében, egy személy beoltásához itt is két dózis szükséges. A biotechnológiai cég szerint az oltóanyag 94,5 százalékos védettséget biztosít a koronavírus ellen – számolt be róla lapunk.

Egy másik ígéretes oltóanyag az AstraZenecától érkezik, ebből eddig 400 millió adagot kötött le az Európai Unió.

A készítménnyel Nagy-Britanniában már megkezdődött az oltás. Az oltás alapja egy csimpánz-adenovírus, ami emberekben nem tud szaporodni. Ebbe a vírusba szerkesztették bele a koronavírus tüskefehérjéjét. Az oltás beadásakor az immunrendszer erre reagál, és a későbbiekben megvéd minket a fertőzéstől. Az oltás hatékonyságát 90 százalékra értékelik a szakemberek.

Az orosz Szputnyik V vakcina lényege, hogy a koronavírus felszíni tüskefehérjéje ellen indítsanak be immunreakciót. Ehhez a fehérje DNS-ét egy módosított adenovírussal juttatják be a beoltott emberek sejtjeibe. Oroszországban már megkezdődött az oltás a készítménnyel, amelyet kezdetben rosszul fogadott a nyugati közvélemény, ám az eredmények a szakértők szerint ígéretesnek tűnnek. Magyarországon várhatóan az idén nem kezdődik tömeges oltás ezzel a vakcinával, mivel az orosz gyógyszergyárak a hazai keresletet is csak nehézkesen tudják kielégíteni.

A kínai Sinopharm cég vakcinája inaktivált vírust tartalmaz, a szer 79 százalékos hatékonysággal nyújt védelmet a koronavírus-fertőzéssel szemben. A távol-keleti országban már hónapok óta tesztelik a vakcinákat és oltják a lakosságot, eddig csaknem 4,5 millió ember kapta meg a védőoltásokat. A Magyar Nemzet az üzleti élet szereplőitől olyan visszajelzést is kapott, amely szerint a nyáron Magyarországra érkező kínai üzletemberek nagy része már beoltva érkezett hozzánk tárgyalni, a koronavírus elleni védettségről a helyi hatóságoktól tanúsítványt is kaptak.

Jelenleg összesen több mint száz oltóanyag esetében folynak klinikai vizsgálatok világszerte.

Legolvasottabb cikkeink