A kutatók hangsúlyozták a kémiai kölcsönhatások lehetőségét, amelyek növelhetik az egészségügyi kockázatokat.
Egy friss kutatásban több mint 3600, az élelmiszerek csomagolása vagy előkészítése során használt vegyi anyagot mutattak ki az emberi szervezetben – ezek közül nagyjából százat tartanak olyannak, ami „nagy aggodalomra ad okot” az emberi egészségre nézve - írta a qubit.hu.
A kutatók korábban 14 ezer olyan vegyi anyagot vettek katalógusba, amelyek valamilyen módon élelmiszerekkel érintkezhetnek, és most ezekre kerestek rá olyan adatbázisokban, ahol az emberektől vett mintákban talált kemikáliákat listázzák. Meglepődve tapasztalták, hogy az anyagok több mint egynegyedét, 3601-et már kimutatták az emberi szervezetben. Ezek nem feltétlenül csak az élelmiszerek csomagolásáról származhatnak, hanem például konyhai eszközökről vagy futószalagokról is leválhatnak, mielőtt belekerülnek az ételbe.
A fokozottan aggályos vegyi anyagok kategóriájába sorolták a hormonzavarok okozására képes biszfenol A-t és ftalátokat, valamint a számos egészségügyi problémához köthető örök vegyi anyagokat. A kutatók azonban kiemelték, hogy ezekkel szemben jóval kevesebbet tudunk az olyan anyagokról, mint az oligomerek, amelyek a műanyaggyártás melléktermékei, és amelyek kockázatainak felméréséhez több vizsgálatra van szükség.
A tanulmányban ugyan nem határozták meg a vegyi anyagok koncentrációját az emberi szervezetben, de hangsúlyozták a kémiai kölcsönhatások lehetőségét, amelyek növelhetik az egészségügyi kockázatokat.
További részletek a cikkben