• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Ezek határozzák meg az egészségügy jövőjét

Lapszemle Forrás: portfolio.hu

Melyek azok az egyedi tényezők, amelyek meghatározóak a globális egészségügyi szektor jövője szempontjából?

Végső soron a költségekről szól minden az egészségügyben: az újabbnál újabb technológiák kifejlesztése egyre drágább, a kormányzatok küzdenek, hogy lépést tartsanak a finanszírozási oldalon, a demográfiai folyamatok is meghatározzák a költségeket és az egyének is egyre tudatosabbak. A Deloitte globális csapata emiatt 2016-os jelentésében összegyűjtötte és csoportosította, melyek azok az egyedi tényezők, amelyek meghatározóak a globális egészségügyi szektor jövője szempontjából - írta a portfolio.hu.

A felaprózódás vége
Az egészségügyi ellátói szektor a tradicionális, szétaprózott irányból a konszolidáció felé mozdul. Az önálló kórházak egyesülnek egymással és a független orvosi csoportokkal szövetkezve nagyobb egészségügyi ellátó rendszereket alakítanak ki, amivel kiaknázzák a méretgazdaságosság előnyeit és szélesebb szolgáltatást tudnak nyújtani, amivel megfelelnek a gazdasági és szabályozói követelményeknek. Egyre jellemzőbb a kockázatmegosztó rendszerek felépítése. Emellett a kormányzatok egészségügyért felelős szervei is új modellek kialakítására törekednek.

A népesség egészségügyi állapota
Az egészségügyi ellátórendszer szereplőinek és annak finanszírozóinak minél több információra van szüksége a népesség igényeiről, egészségügyi állapotáról, a legfontosabb kockázatokról. Emellett mérniük kell az ellátás folyamatának eredményességét is.

Érték alapú ellátás
A klasszikus díj ellenébeni szolgáltatásnyújtás arra ösztönzi az egészségügyi ellátórendszer szolgáltatóit, hogy minél jobban növeljék szolgáltatásaik volumenét tekintet nélkül a költségekre. Habár a szolgáltatóknak azt a célt is ki kellene elégíteniük, hogy javítják az egészségügyi mutatókat, a régi modell erre nem képes. Ezért terjed egyre jobban az érték alapú egészségügyi ellátás, ami ösztönzi a minőségjavítást.

Hatékony és méltányos ellátás
A költségek folyamatos emelkedése és a betegek növekvő száma mellett a szolgáltatók rá vannak kényszerítve az egyre hatékonyabb működésre. Az érintett szereplők (szolgáltató, finanszírozó, beteg) együttműködésével, az egészségügyi kiadások kontrolljával, az ellátás változatosságának csökkentésével, a költséghatékony technológiaalkalmazással, és a fogyasztók tudatosabbá válásával tovább fejleszthető az ellátórendszer.

Az egészségügyet meghatározó tényezőket további 5 csoportba sorolták a szakértők, és ezen belül azonosítottak további folyamatokat - ezekről részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink