• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ezek határozzák meg az egészségügy jövőjét

Lapszemle Forrás: portfolio.hu

Melyek azok az egyedi tényezők, amelyek meghatározóak a globális egészségügyi szektor jövője szempontjából?

Végső soron a költségekről szól minden az egészségügyben: az újabbnál újabb technológiák kifejlesztése egyre drágább, a kormányzatok küzdenek, hogy lépést tartsanak a finanszírozási oldalon, a demográfiai folyamatok is meghatározzák a költségeket és az egyének is egyre tudatosabbak. A Deloitte globális csapata emiatt 2016-os jelentésében összegyűjtötte és csoportosította, melyek azok az egyedi tényezők, amelyek meghatározóak a globális egészségügyi szektor jövője szempontjából - írta a portfolio.hu.

A felaprózódás vége
Az egészségügyi ellátói szektor a tradicionális, szétaprózott irányból a konszolidáció felé mozdul. Az önálló kórházak egyesülnek egymással és a független orvosi csoportokkal szövetkezve nagyobb egészségügyi ellátó rendszereket alakítanak ki, amivel kiaknázzák a méretgazdaságosság előnyeit és szélesebb szolgáltatást tudnak nyújtani, amivel megfelelnek a gazdasági és szabályozói követelményeknek. Egyre jellemzőbb a kockázatmegosztó rendszerek felépítése. Emellett a kormányzatok egészségügyért felelős szervei is új modellek kialakítására törekednek.

A népesség egészségügyi állapota
Az egészségügyi ellátórendszer szereplőinek és annak finanszírozóinak minél több információra van szüksége a népesség igényeiről, egészségügyi állapotáról, a legfontosabb kockázatokról. Emellett mérniük kell az ellátás folyamatának eredményességét is.

Érték alapú ellátás
A klasszikus díj ellenébeni szolgáltatásnyújtás arra ösztönzi az egészségügyi ellátórendszer szolgáltatóit, hogy minél jobban növeljék szolgáltatásaik volumenét tekintet nélkül a költségekre. Habár a szolgáltatóknak azt a célt is ki kellene elégíteniük, hogy javítják az egészségügyi mutatókat, a régi modell erre nem képes. Ezért terjed egyre jobban az érték alapú egészségügyi ellátás, ami ösztönzi a minőségjavítást.

Hatékony és méltányos ellátás
A költségek folyamatos emelkedése és a betegek növekvő száma mellett a szolgáltatók rá vannak kényszerítve az egyre hatékonyabb működésre. Az érintett szereplők (szolgáltató, finanszírozó, beteg) együttműködésével, az egészségügyi kiadások kontrolljával, az ellátás változatosságának csökkentésével, a költséghatékony technológiaalkalmazással, és a fogyasztók tudatosabbá válásával tovább fejleszthető az ellátórendszer.

Az egészségügyet meghatározó tényezőket további 5 csoportba sorolták a szakértők, és ezen belül azonosítottak további folyamatokat - ezekről részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink