• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ezek növelhetik a mellrák kockázatát

Lapszemle Forrás: nlcafe

Feldolgozott hús alatt az előkészített, sóval tartósított vagy füstölt húsokra kell gondolni.

Egy friss kutatás szerint a feldolgozott húsok fogyasztása növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát a menopauza után lévő nők esetében. Heti három szelet bacon vagy két virsli is elég lehet ahhoz, hogy megnövelje a mellrák kialakulásának esélyét azoknál a nőknél, akik már túl vannak a menopauzán. A University of Glasgow kutatása 260 000 középkorú brit nőt vizsgált a húsfogyasztási szokásaik és a mellrák összefüggésében, és megállapították, hogy heti 9 gramm feldolgozott hús fogyasztása is képes 15%-kal növelni a mellrák kockázatát – írja az Independent cikke nyomán az nlcafe.hu portálja.

Feldolgozott hús alatt az előkészített, sóval tartósított vagy füstölt húsokra kell gondolni, de fontos, hogy nem mutattak ki összefüggést a nem feldolgozott vörös húsok, például marha vagy disznó fogyasztása és a mellrák kialakulása között.
A World Health Organisation egyébként három évvel ezelőtt a karcinogén, azaz rákkeltő anyagok csoportjába sorolta a feldolgozott húsokat, olyan tételek mellé, mint a cigaretta, az alkohol vagy az azbeszt.

Legolvasottabb cikkeink