Szerencsére évek óta nem volt Magyarországon fagylaltmérgezés, de kifogásolni való akad.
A fagylaltozókban leginkább a pult hőmérsékletével, valamint a hűtött készítmények díszítésével akadtak gondok az élelmiszer-biztonsági ellenőrzéseken - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője. „A fagylalt magasabb élelmiszer-biztonsági kockázatot képviselő termék. Szerencsére évek óta nem volt Magyarországon fagylaltmérgezés. Amikor volt, azért fordult elő, mert nem tartották be a megfelelő technológiát "- tette hozzá Zoltai Anna.
Fagylalttal csak megfelelő személyi higiéniával rendelkező, munkaruhában lévő ember dolgozhat, a fagylaltot áruló üzletben kell lennie folyó, hideg és meleg, ivóvíz minőségű kézmosónak és papírtörlőnek, a fagylaltkészítő berendezések mindegyikének moshatónak, fertőtleníthetőnek kell lennie – sorolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője. „A fagylaltpultot védeni kell az időjárás viszontagságaitól: széltől, esőtől és a napfénytől is, mert a fagylalt megolvadhat, az pedig élelmiszer-biztonsági szempontból kockázatos.
Zoltai Anna az értékesítési kultúra hiányának nevezte azt, hogy gyakran az eladó ugyanazzal a kezével veszi el a pénzt, mint amivel a fagyit adja. „A XXI. században ezzel már nem kellene foglalkozni." A szakember azt ajánlja, az ilyen fagylaltozót hagyjuk ott,menjünk máshová.